ГоловнаЕкономікаДержава

Суд заарештував п'ятьох підозрюваних у розкраданні $20 млн Ощадбанку

Екс-заступниці голови управління Земцовій встановлено заставу в розмірі 7 млн гривень, решті - від 550 тис. до 2 млн гривень.

Суд заарештував п'ятьох підозрюваних у розкраданні $20 млн Ощадбанку
Фото: Сергей Нужненко

Солом'янський районний суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваній у розкраданні 20 млн доларів державного Ощадбанку Ірині Земцовій у вигляді утримання під вартою і встановив заставу в розмірі 7 млн гривень.

Про це повідомив представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За його словами, таке рішення суд ухвалив у четвер і частково задовольнив клопотання САП - прокуратура просила арешт і заставу в розмірі 50 млн гривень.

У разі внесення застави Земцова зобов'язана носити електронний браслет і здати закордонний паспорт.

Ще чотирьом підозрюваним суд також обрав запобіжним заходом утримання під вартою, але із заставами від 550 тис. гривень до 2 млн гривень. Зокрема, працівника Департаменту корпоративного бізнесу Ощадбанку заарештовано з альтернативою внесення застави в розмірі 1,5 млн гривень, керівника ПАТ "Креатив" - з альтернативою 2 млн гривень застави, двох інших співробітників ПАТ "Креатив Груп" - із заставою 2 млн гривень і 550 тис. гривень.

САП також просить суд узяти під варту сина депутата Ради Станіслава Березкіна Максима і встановити йому заставу в розмірі 150 млн гривень.

Нагадаємо, 24 жовтня керівник САП Назар Холодницький направив генпрокурору подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Станіслава Березкіна, який, за даними слідства, причетний до заволодіння 20 млн дол. Ощадбанку.

Повідомляли, що протягом вересня 2013 - січня 2014 року власники "Креативу", діючи за попередньою змовою з посадовими особами ПрАТ "Креатив", посадовими особами АТ "Ощадбанк", ТОВ "ЗМЖ", співробітниками ПАТ "Креатив Груп" і ТОВ "Кредитне брокерське агентство", заволоділи грошовими коштами, отриманими "Креативом" в Ощадбанку за договором кредитної лінії на 20 млн доларів, що на момент скоєння злочину становило 160 млн грн.

Гроші виділили, незважаючи на те, що "Креатив" мав забезпечення тільки під 7 млн доларів.

16 січня 2014 року, відразу після отримання грошей, їх вивели на рахунки компаній-нерезидентів із Белізу і Швейцарії під виглядом виконання контрактів про постачання масла. Пізніше за ці кошти бенефіціари нерезидента придбали корпоративні права "Чорноморгідрозалізобетону" і витратили на власні потреби.

Усього в цій справі було затримано 10 осіб, їм повідомлено про підозру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram