ГоловнаЕкономікаБізнес

Експрес в аеропорт "Бориспіль" вийшов у тестовий рейс

Регулярні рейси почнуться в листопаді.

У четвер, 25 жовтня, відбувся перший тестовий рейс експресу, який курсуватиме між станцією "Київ-Пасажирський" і аеропортом "Бориспіль".

Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Фото: twitter.com/VGroysman

"Їдемо залізничним експресом в аеропорт "Бориспіль"... У листопаді - початок роботи експреса", - йдеться в твіттері прем'єр-міністра. Доїхати в аеропорт можна буде за 35 хвилин і 80 гривень.

Він нагадав, що проект було запущено в лютому цього року, а роботи розпочали в травні.

Проект обійшовся в 580 млн гривень. "Для порівняння: кошторис сумнозвісного Повітряного експреса в 2010 році становив 3,2 млрд гривень", - заявив прем'єр.

Нагадаємо, в 2011 році Україна в рамках проекту "Повітряний експрес" (швидкісної електрички з Києва в аеропорт "Бориспіль") уклала кредитний договір з Ексімбанком Китаю на 372,3 млн доларів. Генпідрядником проекту повинна була стати China Machinery Engineering Corporation. Перший символічний костур, який означав початок реалізації нацпроекту, було забито ще наприкінці 2011 року. Однак після цього будівництво зупинилося.

Восени 2015 року ревізія діяльності держпідприємства "Нацпроект "Повітряний експрес" виявила розкрадання на сотні мільйонів гривень. У квітні 2017 року колишнього в.о. директора підприємства відправили під заочний суд.

У квітні 2017 року до проекту повернулися. Гендиректор "Борисполя" Павло Рябікін заявив, що за нинішніх темпів розвитку аеропорту рейкове сполучення з Києвом стане необхідним уже через кілька років.

У лютому 2018 року Кабмін затвердив проект будівництва швидкісної залізничної колії між Києвом і аеропортом "Бориспіль", розроблений компанією "Укрзалізниця".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram