ГоловнаЕкономікаДержава

Формування гуртової ринкової ціни за формулою "Роттердам +" усунуло ручне регулювання, - КНРЕКП Актуально

Формула виключила можливість індивідуального підходу.

Формування гуртової ринкової ціни за формулою "Роттердам +" усунуло ручне регулювання, - КНРЕКП
Фото: reform.energy

Методика формування гуртової ринкової ціни на електроенергію, яка запровадила формульне ціноутворення на енергетичне вугілля за принципом «Роттердам +», допомогла усунути ручне регулювання, вважає директор Департаменту регулювання відносин у сфері енергетики Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Антон Гудаченко, пише видання "Енергореформа".

«Методика (формування гуртової ціни ринкової ціни на електроенергію - ред.) «Роттердам +» дозволила чітко спрогнозувати ціну і повністю усунула будь-яке ручне регулювання ціни. Тобто вона усунула можливість індивідуального підходу», - пояснив Гудаченко журналістам у кулуарах Українського фінансового форуму, організованому в Одесі інвестгрупою ICU.

За його словами, методика розрахунку «Роттердам +» усунула можливість змінювати рішення про ціну «завтра на іншу, ніж сьогодні, або навпаки».

«Методика чітко прогнозована, і можна легко перевірити всі вхідні компоненти і використані для розрахунку ціни. Вони всі є у відкритому доступі», - сказав він.

Як повідомляли, «формула Роттердам +» - методика визначення гуртової ринкової ціни електроенергії, яка була затверджена НКРЕКП у 2016р. в умовах дефіциту енергетичного вугілля в Україні і схвалена Енергоспільнотою. Фактично йдеться про ринкове ціноутворення, завдяки якому імпортний паритет для вугілля, що був чинним раніше в Україні де-факто, був закріплений де-юре. Як орієнтир для визначення ціни на вугілля в Україні була обрана його ціна на товарній біржі в Роттердамі плюс вартість доставки в Україну. Тож ціна вугілля була прив'язана до ринкових котирувань, тоді як раніше вона визначалася в ручному режимі. Аналогічно Кабмін встановив імпортний паритет для ціни на газ (т.зв. формула «Дюссельдорф +»), обравши орієнтир ціну газу в німецькому газовому хабі.

Раніше в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна Оксана Кривенко заявила, що якби в Україні не застосовували формульний підхід до ціноутворення на енергетичне вугілля, споживачам довелося б платити за електроенергію відчутно більше.

Як повідомляли, дію формули «Роттердам +» буде припинено з липня 2019 у зв'язку з переходом до нового ринку електроенергії. При цьому ціна електроенергії, яку відпускають ТЕС та інші виробники, буде регулюватися виключно ринковим попитом і пропозицією.

НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосовувати новий порядок формування прогнозної ГРЦ на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів. Порядок, зокрема, передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram