ГоловнаЕкономікаБізнес

Завод у Придністров'ї, що перебуває під санкціями, отримує український металобрухт, - ЗМІ

Вагони з брухтом компанія-отримувач відправляє зі станції в Молдові безпосередньо в Придністров'я на ММЗ.

Завод у Придністров'ї, що перебуває під санкціями, отримує український металобрухт, - ЗМІ
Фото: pixabay.com

Молдовський металургійний завод (ММЗ), який перебуває під санкціями і розташований у Придністров'ї, отримує металобрухт з України. Про це свідчить внутрішній документ заводу, що його передав у розпорядження БізнесЦензор один з учасників металургійного ринку.

Документ визначає порядок прийому брухту від компанії Novastal Prim. Саме ця компанія є одержувачем брухту з України, який постачає компанія "Укр-Транс", пов'язана з найбільшим українським заготівельником брухту "Укр-Мет". За словами співрозмовника, вагони з брухтом компанія-отримувач відправляє зі станції в Молдові безпосередньо в Придністров'я на ММЗ.

Раніше видання писало і про те, що українські постачальники металобрухту порушують санкції щодо ММЗ (Придністров'я), введені Радою нацбезпеки і оборони України (РНБО) в травні 2018 року. Про це повідомила консультант Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Ганна Коваленко з посиланням на дані про вантажоперевезення, опубліковані "Укрзалізницею" (УЗ).

Коваленко повідомила, що у вересні 2018 року зі станції Запоріжжя-Ліве вагонами УЗ в Придністров'я було відправлено 1447 тонн брухту чорних металів. Усього заплановано відправити 6210 тонн металобрухту.

Відповідно до звітності УЗ, цей вантаж призначений компанії Novastal Prim. Його вивантажено на станції Матеуци. Перевізником вантажу є "Укр-Транс" - компанія, яка входить у групу "Укр-Мет" - найбільшого заготівельника металобрухту в Україні.

Коваленко зазначила, що державний залізничний перевізник, зокрема, порушив свою внутрішню заборону щодо відправлення вагонів на територію Придністров'я. Відповідний наказ УЗ ЦЦО / 117 про заборону відправлення вагонів у Придністров'я було видано 24 січня 2018 року.

Коваленко заявила, що передала відповідні документи в РНБО, СБУ, і Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони.

Молдовський металургійний завод (Придністров'я) внесено до санкційного списку указом Президента від 24 травня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram