ГоловнаЕкономікаБізнес

Законопроект про нові правила для аптек підвищить якість і доступність ліків для пацієнтів, - Сисоєнко

Маркетингові угоди приносять аптекам до 60% прибутку, каже депутат.

Законопроект про нові правила для аптек підвищить якість і доступність ліків для пацієнтів, - Сисоєнко
Ирина Сысоенко
Фото: samopomich.ua

Заступник голови комітету охорони здоров'я, депутат Верховної Ради Ірина Сисоєнко заявляє, що прийняття законопроекту №8591 дозволить закріпити європейські стандарти на аптечному ринку, що, своєю чергою, поліпшить цінову і фізичну доступність ліків для українців.

Про це Сисоєнко сказала під час круглого столу з обговорення зазначеного законопроекту, повідомляють Українські Новини.

"Введення нових європейських стандартів має змінити загальну філософію функціонування аптечного сегмента - від особистих комерційних інтересів власників аптечного бізнесу на ту філософію власника, яку можна спостерігати, наприклад, у Німеччині, де один фармацевт володіє однією або ж двома аптеками, передає їх у спадок своїм дітям, але це не є тією діяльністю, яка дозволяє отримувати надприбутки аптечних мереж. Тому такий власник дуже цінує кінцевого споживача, який зацікавлений у тому, щоб прийти в аптеку і купити найякісніший, доступний за ціною лікарський засіб, і робить для цього все необхідне", - сказала вона.

За словами Сисоєнко, в поточних умовах в Україні, відвідуючи аптеку, людина стає заручником того, що їй пропонують безпосередньо ті лікарські засоби, які є не найбільш ефективними і доступними за ціною для неї, а ті, які є привабливими і важливими з комерційного погляду для продажу безпосередньому аптечному пункту.

Так само на круглому столі було озвучено думку, що однією з головних причин такої ситуації є маркетингові договори, які діють на ринку. Розмір прибутку аптек за ними може сягати 60%.

Заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик, своєю чергою, в коментарі "Українським новинам" зазначив, що дуже важливо, щоб аптечні установи не концентрувалися в так званих прохідних місцях, а були розподілені територіально рівномірно, в тому числі і в сільській місцевості.

"Також важливо, щоб діяльністю займалися професійно підготовлені люди. Якщо люди не мають відповідної кваліфікації і освіти, то, безумовно, є ризик, що фармацевтична послуга не має реально тієї якості, на яку ми могли б розраховувати", - додав заступник міністра.

Як повідомляли раніше, Міністерство охорони здоров'я ініціює скасування постачальницько-збутових надбавок на ліки, які підлягають реімбурсації, на рівні не вище, ніж 10% від граничної оптово-відпускної ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram