ГоловнаЕкономікаДержава

"Укравтодор" передасть ще 14 тис. км доріг на баланс місцевої влади

Територіальні дороги понизять у статусі.

"Укравтодор" передасть ще 14 тис. км доріг на баланс місцевої влади
Фото: надане Олексієм Матюшенком

"Укравтодор" передасть ще 14 тис. км доріг на баланс місцевої влади.

Про це йдеться в пояснювальній записці до урядового законопроекту №9124 про ліквідацію такого поняття, як "територіальні дороги".

З 1 січня в рамках децентралізації дорожньої галузі "Укравтодор" передав у сферу управління обласних державних адміністрацій всі 122,7 тис. км автомобільних доріг місцевого значення, з яких 54 тис. км - обласні і 68,7 тис. км - районні.

У сфері управління "Укравтодору" залишилося тільки 47 тис. км доріг державного значення, в тому числі 9 тис. км - міжнародних, 7,2 тис. км - національних, 8,1 тис. км - регіональних, 22,7 тис. км - територіальних.

Згідно із законодавством, територіальними вважають дороги, що з'єднують між собою районні центри, міста обласного значення (14 тис. км); а також дороги, що з'єднують з дорогами державного значення аеропорти, порти, вокзали, заповідники, прикордонпункти (8 тис. км).

Законопроект передбачає, що перші дороги будуть понижені в статусі до обласних доріг місцевого значення, а другі підвищені до регіональних доріг державного значення. Так зникне потреба в категорії "територіальні дороги".

Перелік доріг державного значення доступний на сайті Ради.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів у 2019 році має намір збільшити фінансування дорожнього будівництва на 19% - до рекордних 56 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram