ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада прийняла законопроект про відкриття даних у видобувних галузях

Суспільство отримає інформацію про податкові платежі і кінцевих бенефіціарів видобувних компаній.

Рада прийняла законопроект про відкриття даних у видобувних галузях
Фото: litsa.com.ua

Верховна Рада у вівторок, 18 вересня, прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №6229 про забезпечення прозорості у видобувних галузях.

За нього проголосували 244 народних депутати.

Законопроект розробили для впровадження в Україні міжнародних стандартів і передових практик розкриття інформації у видобувних галузях відповідно до Ініціативи прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

Метою законопроекту є надання громадськості доступу до звітності про податкові платежі підприємств у державний і місцеві бюджети, інформація про обсяги видобутку, кінцевих бенефіціарів-власників, до переліку видобувних проектів та інше.

Підприємства, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, і їх материнські компанії будуть зобов'язані подавати звіт про платежі на користь держави (у випадку материнських компаній - консолідований звіт) до Міністерства енергетики та вугільної промисловості і незалежного адміністратора. Звіт також слід розмістити на сайті підприємства.

Крім того, підприємства повинні надавати інформацію про умови угод про користування надрами разом з відповідними витягами з таких угод.

Одержувачі платежів подаватимуть звіт про отримані платежі та розміщуватимуть такий звіт на сайті або в системі подачі й аналізу звітності.

Звіти слід подавати щонайпізніше 1 вересня року, наступного після звітного періоду.

Міненерго повинно розміщувати на своєму офіційному веб-сайті або в електронній системі подання й аналізу звітності електронні версії звіту про платежі на користь держави, електронні версії звіту про отримані платежі, електронні версії звіту ІПВГ і інформацію про істотні умови угод про користування надрами разом з відповідними витягами з таких угод.

Державна служба геології та надр буде зобов'язана розміщувати інформацію про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами та заяви про проведення підготовки ділянок надр до аукціону з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, інформацію про видані спецдозволи на користування надрами, укладені угоди про умови користування надрами (з відповідними додатками, включно з програмами робіт, виконання яких передбачено угодами).

Нагадаємо, що взимку напередодні голосування в першому читанні в прес-центрі Інституту Горшеніна відбувся круглий стіл, присвячений цьому законопроекту.

"Природні ресурси і надра - це ресурси майбутніх поколінь. Ми повинні мати можливість оцінити, чи видобувають ці ресурси на яхти, лондонські квартири і т.ін., чи вони потрапляють у бюджет. Тому що економіку надрокористування знають тільки самі надрокористувачі. Ні держава, ні суспільство цією інформацією не володіють", - говорив на ньому один з авторів законопроекту депутат Остап Єднак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram