ГоловнаЕкономікаФінанси

У Раду внесли законопроект про податок на операції з криптовалютою

Ставка для фізосіб становитиме 5%, для підприємств - 18%.

У Раду внесли законопроект про податок на операції з криптовалютою
Фото: EPA/UPG

У Верховній Раді 14 вересня було зареєстровано законопроект №9083 про введення податку на операції з криптовалютою.

Як повідомляє "Фінклуб", законопроект вводить в обіг з метою оподаткування такі поняття, як віртуальні активи, токен, токен-актив, криптовалюта, емітент віртуального активу, майнінг, операції з віртуальними активами, прибуток від операцій з віртуальними активами.

Законопроект передбачає, що прибуток (доходи) фізичних осіб від операцій з віртуальними активами буде обкладатися за ставкою 5%.

Прибуток підприємств від операцій з віртуальними активами буде обкладатися податком за базовою ставкою - 18%. Однак упродовж періоду становлення правового регулювання ринку віртуальних активів автори законопроекту вважають за необхідне тимчасово, до 31 грудня 2024 року, встановити ставку податку на прибуток підприємств для такого виду прибутку на рівні 5%.

Виняток становить прибуток від операцій з токен-активами, які засвідчують права на товари, до прибутку від операцій з якими застосовується ставка податку інша, ніж до прибутку від операцій з віртуальними активами.

Метою прийняття проекту закону є виведення з тіньового ринку великого обсягу операцій; поповнення бюджету за рахунок залучення до оподаткування кардинально нового виду доходів фізичних і юридичних осіб - доходів від операцій з віртуальними активами; стимулювання розвитку ринку віртуальних активів в Україні.

Нагадаємо, згідно з концепцією регулювання операцій із криптовалютами, регулятором цього ринку в Україні стане Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку України (НКЦПФР). Водночас, відповідно до концепції, Держфінмоніторингу відводиться контроль за криптобіржами, а Міністерству фінансів і Державній фіскальній службі - за сплатою податків з доходів від операцій з криптовалютою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram