ГоловнаЕкономікаДержава

Англійський суд відправив на новий розгляд позов Росії щодо "кредиту Януковича" (оновлено)

Політичні обставини буде прийнято до уваги.

Англійський суд відправив на новий розгляд позов Росії щодо "кредиту Януковича" (оновлено)
Будівля Королівського суда в Лондоні
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Англії в п'ятницю відправив на новий розгляд рішення за позовом про стягнення з України на користь Росії заборгованості за євробондами на $3 млрд, повідомило агентство Bloomberg.

Високий суд Лондона помилково не став розглядати аргументи української сторони, вирішив суддя. Таким чином, тепер справу  слухатимуть у рамках повноцінної процедури, що відстрочить можливість стягнення боргу на користь РФ.

Оновлення. Міністерство фінансів назвало це рішення перемогою України.

"У своєму одностайному рішенні всі троє суддів Апеляційного суду Англії погодилися з тим, що суддя в першій інстанції помилково відмовив Україні в судовому розгляді аргументів захисту з примусу, і в постійному зупиненні провадження в разі, якщо англійський суд не може розглядати аргументи України щодо примусу. Таким чином, Україна успішно оскаржила рішення, ухвалене суддею Блером в порядку спрощеного провадження, і це рішення підлягає скасуванню", - йдеться в заяві.

Позиція України полягає в тому, що угоди щодо "російських" облігацій є нікчемними і не підлягають примусовому виконанню в силу загроз і актів політичної і військової агресії Росії проти України.

Апеляційний суд узяв це до уваги і вказав у своєму рішенні, що уряд Сполученого Королівства "вважає дії Росії щодо окупації Криму і надання допомоги бойовикам на сході України в протистоянні українській владі прямим порушенням зобов'язань Росії з міжнародного права, зокрема, зобов'язань згідно з умовами, визначеними в статті 2 (4) Статуту ООН".

Водночас Україна програла апеляцію в частині аргументації з приводу "дієздатності, повноважень, непрямих умов і контрзаходів", а також з приводу наявності "достатніх підстав для повного судового розгляду".

Однак оскільки Україні вдалося скасувати несприятливе рішення судді Блера в частині примусу, рішення скасовується повністю.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами на $3 млрд, викупленим Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг повинен був бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорення розгляду вказаного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою при незвичайних умовах.

Водночас у рішенні суду зазначалося, що деякі його визначення потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тож 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона надалі ще може бути оскаржене у Верховному Суді (Supreme Court). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram