ГоловнаЕкономікаДержава

Суд Швеції скасував призупинення рішення арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому"

"Газпром" повинен виплатити НАКу понад $2,6 млрд.

Суд Швеції скасував призупинення рішення арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому"
Фото: hyser.com.ua

Апеляційний суд Швеції скасував тимчасове призупинення рішення арбітражу, згідно з яким "Газпром" (РФ) винен НАК "Нафтогаз України" $2,6 млрд.

Про це повідомив головний комерційний директор НАКу Юрій Вітренко у Фейсбуці.

"Апеляційний суд у Швеції розглянув наші аргументи і скасував своє рішення про тимчасове зупинення примусового виконання в Швеції рішення арбітражу, за яким "Газпром" повинен нам заплатити вже понад $2,6 млрд", - написав він.

"Ми ще раз довели всім, що "Газпром" повинен невідкладно виконати рішення арбітражу. Ну, а наразі ми продовжуємо примусове виконання у всіх країнах", - додав Вітренко.

Нагадаємо, Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 13 червня задовольнив клопотання і виніс наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року у спорі російського "Газпрому" з "Нафтогазом" в рамках контракту на транзит газу через територію України.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд дол. США на користь "Нафтогазу".

5 червня "Нафтогаз" повідомив, що голландський суд задовольнив його клопотання про арешт часток "Газпрому" в його голландських дочірніх компаніях та їх заборгованості. Клопотання були подані для забезпечення права "Нафтогазу" на отримання 2,6 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року. Водночас шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" в Нідерландах відмовилися співпрацювати з судовими виконавцями.

"Нафтогаз" також повідомляв, що ініціював арешт активів в інших юрисдикціях, включаючи частки "Газпрому" в Nord Stream і Nord Stream 2 ("Північний потік" і "Північний потік - 2"). Швейцарський суд задовольнив клопотання "Нафтогазу", судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram