ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: податок на виведений капітал створить у бюджеті дірку на 27-40 млрд гривень

Прем'єр натякнув, що наразі не будуть відмовлятися від податку на прибуток.

Гройсман: податок на виведений капітал створить у бюджеті дірку на 27-40 млрд гривень
Фото: Влад Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що податок на виведений капітал, яким бізнес хоче замінити податок на прибуток, призведе до скорочення бюджетних надходжень у розмірі щонайменше 27 млрд гривень.

"Я бачив останні розрахунки. Щонайменше 27 мільярдів гривень мінус за перший рік впровадження. Там від 27 до 40 мільярдів", - заявив він у вівторок на форумі Реанімаційного пакету реформ.

За його словами, Україна зараз не може дозволити собі такий розрив без компенсаторів.

"У нас дефіцит Пенсійного фонду 140 млрд гривень. У тому числі він виник через зменшення єдиного соціального внеску. Друге: ми щорічно повинні обслуговувати державний борг 5 млрд доларів, це 130 млрд гривень. А на наступний рік, якщо ми говоримо про обслуговування і погашення, нам потрібно 12 млрд доларів. Я не буду вже говорити про те, що нам потрібно не менш ніж на 5% фінансувати українську армію, це ще 201 млрд", - нагадав він.

При цьому Гройсман підкреслив, що такі розпливчасті поняття, як "детінізація", "покращення", "поглиблення", компенсаторами не є. Прем'єр заявив, що йому необхідні точні розрахунки.

"Я підтримую податок на виведений капітал. Але я підкреслюю, що це питання не політичного рішення, а економічного розрахунку", - сказав він.

Нагадаємо, що введення податку на виведений капітал схвалили ще у 2016-му на одному із засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок був підтриманий на засіданні Кабінету Міністрів, а в липні 2018-го законопроект про ПВК вніс у парламент президент Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram