ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ підняв облікову ставку до 18% через зовнішні ризики

Прогноз інфляції на рівні 8,9% залишається актуальним.

НБУ підняв облікову ставку до 18% через зовнішні ризики
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк з 7 вересня підвищив облікову ставку на 0,5 процентного пункту - до 18%.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Рішення прийнято, незважаючи на уповільнення темпів інфляції до 8,9% в річному вимірі, що дуже близько до цільового рівня 6,5% ± 2 п.п на кінець третього кварталу.

Однак як зазначає регулятор, за останній час істотно зросли зовнішні ризики, які можуть перешкодити подальшому зниженню інфляції.

"Перш за все йдеться про посилення тиску на валюти країн, що розвиваються, в результаті подальшого відтоку капіталу. Це може ускладнити доступ українських позичальників до міжнародних фінансових ринків і позначитися на конкурентоспроможності продукції українського експорту. Також зростають ризики погіршення кон'юнктури на світових товарних ринках через ескалацію широкомасштабних торгових конфліктів. Перші ознаки реалізації цього ризику вже демонструють світові ринки сталі і нафти", - заявили в НБУ.

Крім того, нікуди не поділися внутрішні ризики, пов'язані з ростом волатильності обмінного курсу гривні та наближенням подвійних виборів у 2019 року. Також на шляху зниження інфляції можуть опинитися зростання внутрішнього попиту у зв'язку зі значними темпами підвищення зарплат і очікуване підвищення цін на газ для населення.

Нагадаємо, що нинішній рівень облікової ставки став найвищим з червня 2016 року. Абсолютний рекорд - 300% - був зафіксований 1994 року.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram