ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман: підвищення ціни на газ необхідне для отримання міжнародного фінансування

"Приїде місія МВФ - і будемо обговорювати питання компромісу".

Гройсман: підвищення ціни на газ необхідне для отримання міжнародного фінансування
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман попередив про намір уряду підвищити ціну на газ для населення. За його словами, це вкрай важке рішення, але воно необхідне для отримання міжнародного фінансування.

Про це він сказав під час відвідування Лозівського ковальсько-механічного заводу в Харківській області, пише "Укрінформ".

"З 6 по 19 вересня приїде місія МВФ - і будемо обговорювати питання пошуку компромісу для того, щоб передусім захистити українських громадян, щоб вони не постраждали від цього. З іншого боку, виконання цієї вимоги дає можливість продовжувати співпрацю з фінансовим світом заради єдиної проблеми, яка в нас є з вами, про неї треба говорити", - сказав Гройсман, уточнивши, що мова про обслуговування зовнішніх боргів.

Він сказав, що з 2005 по 2013 рік уряди Українипозичили 50 млрд доларів. "Вони залишили нам ці борги і ті відсотки, які ми повинні за цими боргами оплатити. Ми щороку повинні платити 5 мільярдів доларів, щоб погашати заборгованість", - підкреслив прем'єр-міністр.

Міжнародні партнери, які можуть допомогти Україні з обслуговуванням боргів, вимагають вирівняти ціни на газ для промислового сектору і для населення.

"Це дуже дражливе питання для українців і для мене особисто. Повірте, ця дискусія є дуже складною. З минулого літа уряду вдавалося утримувати цю ситуацію так, щоб ціна не росла", - зазначив Гройсман.

Нагадаємо, що ціну газу для постачання населенню і ТКЕ зараз встановлено на рівні 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram