ГоловнаЕкономікаДержава

Міклош спрогнозував дефолт без співпраці з МВФ

"Без МВФ буде провал, буде дефолт. Це було б дуже-дуже погано".

Міклош спрогнозував дефолт без співпраці з МВФ
Иван Миклош
Фото: Макс Левин

Головний економічний радник прем'єр-міністра, відомий словацький реформатор Іван Міклош попередив, що Україну очікує дефолт без співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це він сказав в інтерв'ю "Громадському".

"Для того, щоб зберегти макроекономічну стабільність необхідно зберегти і продовжувати програму з Міжнародним валютним фондом. Без продовження з Валютним фондом буде провал, буде дефолт. Це було б дуже-дуже погано", - заявив Міклош.

Він вважає, що припинення співпраці з МВФ призведе до того, що Україна може втратити все, чого досягла в останні чотири роки.

Тому Міклош закликає продовжувати економічні реформи, в тому числі приватизацію і запуск ринку землі.

"Земельна реформа - я не знаю, можлива чи неможлива перед виборами. Також потрібно показати прогрес у реформі правоохоронних органів і верховенства права", - сказав Міклош.

У 2019 Україна повинна виплатити 5 млрд доларів за своїми боргами, в тому числі на погашення основного боргу перед міжнародними фінансовими організаціями потрібно 1,6 млрд доларів, перед власниками єврооблігацій - 1,7 млрд доларів, країнами-кредиторами - 0,2 млрд доларів.

Зовнішні виплати сягнуть піку у 2020 році: відсотки - 1,5 млрд доларів, МФО - 1,8 млрд доларів, єврооблігації - 2,4 млрд доларів, офіційні кредити - 0,2 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram