ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін відклав підвищення ціни на газ для населення ще на місяць

Тариф 6,9 грн за кубометр залишиться чинним щонайменше до жовтня.

Кабмін відклав підвищення ціни на газ для населення ще на місяць
Фото: Maxal_Tamor/Depositphotos

Кабінет Міністрів продовжив до жовтня 2018 року дію постанови №187 про покладання спеціальних зобов'язань на Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" й обласні газопостачальні компанії постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) природний газ без зміни поточних цін.

Рішення ухвалено на засіданні в середу.

Згідно з пояснювальною запискою, на цей момент тривають переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету, тому, з огляду на закінчення терміну дії положення про накладення спеціальних зобов'язань, виникає потреба продовжити його.

Тож ціна газу для постачання населенню і ТКЕ до 1 вересня залишиться на колишньому рівні - 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Нагадаємо, з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

Уряд мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив цього. Згідно з низкою рішень уряду, дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін буде чинною щонайменше до 1 вересня.

У серпні стало відомо про приїзд місії МВФ, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман попередив про майбутнє підвищення ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram