ГоловнаЕкономікаБізнес

Завод Коломойського програв НБУ суд з приводу 64 вагонів

Майно було забезпеченням для кредиту ПриватБанку.

Завод Коломойського програв НБУ суд з приводу 64 вагонів
Игорь Коломойский
Фото: PhtoXPress

Національний банк і ПриватБанк виграли апеляційний розгляд у судовій справі, в рамках якої Нікопольський завод феросплавів хотів урятувати свої 64 вагони від примусового стягнення Нацбанком.

Як повідомляє Finclub, у жовтні 2008 року ПриватБанк отримав від НБУ рефінансування на 3,41 млрд грн до 23 жовтня 2009 року. Потім договір кілька разів переписували, і у 2015 році НЗФ, пов'язаний з колишніми акціонерами ПриватБанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, вніс своє майно (64 залізничні вагони) як забезпечення для цього кредиту.

У грудні 2016 року держава стала власницею ПриватБанку, який 23 грудня не виконав умов кредитного договору. У банку утворився перед НБУ борг, який на 25 вересня 2017 року становив 2,6 млрд грн за тіло кредиту і 56 млн грн у вигляді відсотків.

У лютому 2017 року Приватбанк висловив готовність виплатити 893,8 млн грн, але НБУ застеріг банк від такої дії, оскільки це могло зменшити обсяг відповідальності фінансових і майнових поручителів. У серпні 2017 року НБУ повідомив ПриватБанк про необхідність у 30-денний термін заплатити борг, інакше він накладе стягнення на заставне майно - вагони НЗФ.

Судді прийшли до висновку, що застереження НБУ мало характер рекомендації, регулятор не заважав ПриватБанку погасити рефінансування і законно отримав можливість стягнути заставне майно в рамках цього кредиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram