ГоловнаЕкономікаДержава

Україна визнає свої зобов'язання про підвищення цін на газ, - Гройсман

"Підвищення цін на газ є запорукою продовження залучення фінансування на міжнародних ринках".

Україна визнає свої зобов'язання про підвищення цін на газ, - Гройсман
Владимир Гройсман

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголошує, що Україна визнає свої зобов'язання щодо підвищення цін на газ.

Про це він заявив на брифінгу в Луцьку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Питання про підвищення цін на газ дуже непросте. Ви знаєте, що є зобов'язання про те, що ціни на газ зростатимуть в умовах підвищення світових цін на газ. Я вже рік цю ситуацію стримую... Однак зараз стоїть питання про чергове підвищення", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що підвищення цін на газ є запорукою продовження залучення фінансування на міжнародних ринках.

"Це вимога виникла тому, що нам потрібна робота із зовнішніми запозиченнями", - пояснив прем'єр.

З липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з Міжнародним валютним фондом щодо газового питання. МВФ наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр раніше вказував на невиправданість такого різкого підвищення.

За даними джерел в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже не менше ніж вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд. Однак позиція МВФ залишається жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про таке підвищення, але згодом в односторонньому порядку відмовилося від його виконання.

19 червня директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард заявила, що виконання передумови, яка стосується цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, є ще дві інші передумови: внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Нагадаємо, що підвищити ціни на газ для населення уряд мав ще з 1 квітня, але не став цього робити. Згідно з низкою рішень, ухвалених Кабміном, спеціальні зобов'язання "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін діятимуть щонайменше до 1 вересня.

Місія МВФ працюватиме в Києві з 6 по 19 вересня. На порядку денному - фінансова допомога від МВФ, спрямована на забезпечення макроекономічної стабільності в Україні та подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram