ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП остаточно скасувала "Роттердам+"

На зміну формульному ціноутворенню прийде конкурентний ринок електроенергії за європейським зразком.

НКРЕКП остаточно скасувала "Роттердам+"
Акция против Роттердам+ в декабре 2017 года
Фото: Макс Требухов

На сьогоднішньому засіданні Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, прийняла рішення про скасування постанови №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії", більш відомого під назвою "Роттердам+".

Рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії.

Крім того, визнаються такими, що втратили чинність ще низка нормативних документів, які раніше регламентували роботу української енергетики - всього 24 постанов. Це рішення НКРЕКП пояснює необхідністю впорядкувати нормативну базу діяльності на ринку електричної енергії України та для забезпечення своєчасної імплементації норм Закону України "Про ринок електричної енергії".

Ухвалений парламентом закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, у тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Як повідомляли, проект постанови про скасування формули "Роттердам+" було оприлюднено 17 серпня на офіційному сайті НКРЕКП. Представники експертного товариства підтримали плани НКРЕКП щодо введення нового ринку електричної енергії і рекомендували прискорити цей процес. Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому вчора на сторінці Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова за підсумками професійної дискусії. Як зазначили організатори заходу, в професійній дискусії брали участь представники уряду України, Представництва ЄС в Україні, Посольства Польщі в Україні, "Укренерго", Української енергетичної біржі та незалежні експерти.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram