ГоловнаЕкономікаБізнес

Раніше збанкрутілий агрохолдинг "Мрія" реструктуризував борги на 1,1 млрд доларів

"Мрія" планувала завершити реструктуризацію до середини липня.

Раніше збанкрутілий агрохолдинг "Мрія" реструктуризував борги на 1,1 млрд доларів
Фото: facebook.com/pg/MriyaAgroHolding

Агрохолдинг "Мрія" завершив реструктуризацію, в результаті якого загальна боргове навантаження знизилося з 1,1 млрд доларів до 309,5 млн доларів.

"21 серпня 2018 року агрохолдинг "Мрія" успішно завершив реструктуризацію боргу. В результаті реструктуризації загальне боргове навантаження "Мрії" знизилося з 1,1 млрд доларів до 309,5 млн, включаючи 49,3 млн доларів реструктуризованого забезпеченого боргу, 208,1 млн доларів реструктуризованого  незабезпеченого боргу, 46 млн доларів робочого капіталу і 6,1 млн доларів нових лізингових програм на закупівлю обладнання", - йдеться в повідомленні компанії.

Вказується, що компанія має намір обслуговувати реструктуризований незабезпечений борг відповідно до погодженого графіка процентних та основних платежів нових забезпечених цінних паперів.

За умовами реструктуризації, всі активи "Мрії" були передані у власність нової холдингової компанії Mriya Farming PLC (Великобританія) шляхом продажу.

Відзначається, що в незалежну раду директорів Mriya Farming PLC увійшли колишній міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко і колишній керівник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Камен Захарієв.

При цьому "Мрія" продовжить свою операційну діяльність в Україні під керівництвом Саймона Чернявського на посаді генерального директора.

"Ми успішно завершили складний, безпрецедентний і унікальний процес реструктуризації боргу "Мрії", що зайняв понад 3 роки. В результаті нам вдалося реструктуризувати 13 незабезпечених банківських кредитів, 7 кредитів постачальників, 1 програму випуску єврокомерційних нот і 2 випуски єврооблігацій в один-єдиний забезпечений борговий інструмент", - розповів Чернявський.

23 серпня відбудеться публічний аукціон з продажу нових цінних паперів "Мрії", виданих наявним кредиторам Mriya Agro Holding Public Limited (Кіпр), що перебуває в процесі ліквідації, які не брали участі в реструктуризації або побажали отримати свої частки в грошовому еквіваленті.

Після закриття аукціону компанія розподілить грошові надходження згідно з умовами меморандуму.

Як повідомляли Українськi Новини, раніше "Мрія" заявила, що має намір конвертувати 1,098 млрд доларів незабезпеченого боргу в цінні папери.

"Мрія" планувала завершити реструктуризацію до середини липня.

У вересні 2016 року стало відомо, що "Мрія" завершила переговори з кредиторами про реструктуризацію загального боргу на суму майже 1,1 млрд доларів.

У січні 2015 року Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук співвласника агрохолдингу "Мрія" Миколу Гуту, пізніше в міжнародний розшук його оголосив Інтерпол.

У грудні 2014 року Східно-карибський Верховний суд (Британські Віргінські острови) своєю ухвалою почав процедуру ліквідації холдингової компанії агрокомпанії "Мрія" (Тернопільська область) Mriya Agro Holding PLC (Кіпр) компанії HF Assets Management Limited, що володіє контрольним пакетом.

16 грудня 2014 року відбулася зустріч агрохолдингу з комітетом бондхолдерів і представниками кредиторів щодо вирішення питання реструктуризації його заборгованості.

До цього кредитори попросили українську владу перевірити діяльність "Мрії", заявляючи, що вона відмовилася виконувати свої кредитні зобов'язання і не бажає йти на відкритий діалог з кредиторами щодо можливої реструктуризації заборгованості.

У серпні 2014 року агрохолдинг "Мрія" прострочив виплату за борговими зобов'язаннями на суму 129 млн доларів.

Пізніше загальна заборгованість з урахуванням гарантій оцінювалася в 1,3 млрд доларів.

"Мрія" вирощує пшеницю, кукурудзу, соняшник, ячмінь, рапс, гречку, картоплю, сою та інші сільгоспкультури, її підприємства обробляють землі в Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Рівненській, Львівській та Чернівецькій областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram