ГоловнаЕкономікаДержава

Урожай пшениці, менший ніж 2017 року, не впливатиме на експортний потенціал України, - Мартинюк

За словами першого заступника міністра агрополітики, дефіцит валютного виторгу через брак цієї культури для продажу за кордон компенсують пізні культури, а особливо кукурудза.

Урожай пшениці, менший ніж 2017 року, не впливатиме на експортний потенціал України, - Мартинюк
Фото: Макс Требухов

Українські аграрії поточного року зберуть на 2 мільйони тонн пшениці менше, ніж роком раніше, що, однак, майже не позначиться на внутрішньому ринку країни, річні потреби якого в продовольчій пшениці становлять 4,5 мільйона тонн, тоді як урожай відповідного сорту прогнозується на рівні 13 мільйонів тонн. 

Про це у своїй авторській шпальті для видання "Економічна правда" написав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Відповідний прогноз базується на даних від 5 серпня, коли 89% площ, засіяних цією культурою, вже були обмолочені.

"Урожай пшениці очікується на рівні 24 млн тонн (за фактом уже зібрано 21,7 млн), з них 13 млн - продовольчої. Станом на 5 серпня баланси є цілком добрими, а ситуація - повністю контрольованою", - наголосив заступник міністра, поспішивши заспокоїти тих, хто переживає за валютні надходження в економіку, падіння яких може спричинити падіння курсу національної валюти і, як наслідок, чергову хвилю інфляції.

За його словами, падіння імпорту продовольчої та фуражної пшениці, співвідношення якої поточного року прогнозується на рівні 55/45 відповідно, компенсується за рахунок пізніх культур, а особливо кукурудзи, підвищеному врожаю якої така погода навпаки посприяла.

Мартинюк також зазначив, що хоч ніхто з профільних чиновників жодного разу не вимовив слова "квоти", по аграрному ринку країни їх "привид" все одно бродить, незважаючи на те, що питання введення будь-яких обмежень на експорт зерна міністерством і зовсім не розглядається.

"Рівень самоорганізації трейдингового ринку досить високий, і я переконаний, що ми обійдемося без крайніх заходів. Найближчим часом ми підпишемо із зернотрейдерами меморандум, у якому закріпимо прогнозні очікувані обсяги експорту продовольчої пшениці", - наголосив чиновник.

Максим Мартинюк також нагадав, що востаннє обмеження на експорт зерна запроваджувалися урядом ще 2010/2011 маркетингового року. Заступник голови профільного міністерства також висловив надію на те, що свідомість учасників ринку й надалі триматиметься на рівні, достатньому, щоб у Кабінету міністрів більше не виникало потреби йти на подібні обмеження, і назавжди залишилися подібні заходи в минулому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram