ГоловнаЕкономікаДержава

Держреєстр лікарських засобів повністю синхронізовано з ProZorro

Замовники тендерів зможуть вибирати назви з актуального списку.

Держреєстр лікарських засобів повністю синхронізовано з ProZorro

Перелік ліків з Державного реєстру лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України потраплятиме в ProZorro автоматично. Це дозволить замовнику в разі оголошенні тендеру вибирати назву ліків з актуального списку, а не вводити дані вручну. Про це повідомляє Урядовий портал.

Жорстка прив'язка до офіційного переліку зменшить маніпуляції чи випадкові помилки в описі предмета закупівлі та спростить пошук тендерів постачальниками. Це також дозволить краще контролювати закупівлі ліків, порівнювати ціни на конкретні препарати в різних містах і регіонах і виявляти тих постачальників, які завищують ціни.

Фахівці ProZorro вже інтегрували в систему відомості з Держреєстру лікарських засобів, проте дані не оновлювалися, тому можливість вибрати відповідні класифікації предмета закупівлі (діюча речовина і ділянка її дії) була не в усіх тендерах. Через це деякі замовники могли маніпулювати з описом предмета закупівлі, що ускладнювало пошук тендерів і зменшувало конкуренцію на торгах.

Читайте: Список "Доступних ліків" виріс до 261 назви

Тепер же діючу речовину (МНН) і ділянку її дії (АТС) замовники зможуть вибирати зі списку під час усіх закупівель ліків. Це стандартизує опис предмета закупівлі та перешкоджатиме корупційним діям.

Нагадаємо, згідно із законодавством про державні закупівлі, замовник повинен вказувати в описі предмета закупівлі МНН і ділянку її дії відповідно до АТС.

У 2017 році вартість імпортних медикаментів зросла на 88%, українських - на 40%. У Фармпалаті пояснили, що заводи й імпортери штучно завищують ціни на ліки, зокрема шляхом маніпуляцій з офшорами і митним оформленням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram