ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти СОТ частково підтримали позицію України у торговому спорі з РФ

Спір стосувався постачання залізничного обладнання.

Експерти СОТ частково підтримали позицію України у торговому спорі з РФ
Фото: ictsd.org

Група експертів Світової організації торгівлі частково підтримала позицію України в торговому спорі з Росією щодо постачання залізничного обладнання.

Про це повідомляється на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Як зазначила заступник голови МЕРТ Наталія Микольська, РФ необґрунтовано призупинила дію виданих українським виробникам сертифікатів відповідності, обмежила видавання нових сертифікатів і не визнає сертифікати, видані в сертифікаційних органах Митного союзу.

"Це перший запит, який Україна спрямувала у СОТ для протистояння торговій агресії Росії, зокрема її непрозорим, невиправданим і таким, що мають дискримінаційний характер, діям щодо товарів українського походження", - зазначила Микольська.

За її словами, позиція України полягала в доведенні:

- необґрунтованого обмеження імпорту залізничного обладнання, що порушує положення Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року та Угоди про технічні бар'єри в торгівлі;

- хибності і безпідставності тверджень Росії про неякісність і невідповідність стандартам безпеки вагонів українських виробників;

- системного характеру застосованих Росією обмежень щодо імпорту залізничного обладнання, походженням з України;

- невідповідності і помилковості заперечень Росії щодо процесуальних аргументів у справі.

З незадоволених вимог, за даними МЕРТ, експерти не підтвердили існування систематичного обмеження імпорту з боку Росії, посилаючись на те, що протягом певного періоду часу (квітень 2014 - грудень 2016 року) ситуація в Україні в частині безпеки "була не порівнюваною із ситуацією в інших країнах". Тобто, Росією не проводився інспекційний контроль наявності на території України "антиросійських настроїв і загроз безпеки російським громадянам", які є наслідком воєнних дій, що Росія сама й розв'язала.

Зараз Мінекономрозвитку проводить детальний аналіз звіту. Також, на міжвідомчому рівні опрацьовується питання про можливість апеляційного оскарження за вимогами, які не були задоволені.

Нагадаємо, в грудні 2016 року СОТ на вимогу України розпочала розгляд спору щодо обмеження Росією імпорту вагонів та обладнання. Потім Україна поскаржилася в СОТ на неправомірність обмеження транзиту товарів через територію Росії у треті країни - Казахстан і Киргизстан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram