ГоловнаЕкономікаФінанси

НКЦПФР стане регулятором ринку криптовалют в Україні

Концепцію регулювання криптовалют підтримала Рада фінстабільності.

НКЦПФР стане регулятором ринку криптовалют в Україні
Фото: EPA/UPG

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) стане головним регулятором на ринку криптовалют і ліцензуватиме криптобіржі і криптообмінники. Про це йдеться в концепції регулювання операцій з криптовалютами на сайті комісії.

Передбачається, що НКЦПФР у рамках регулювання операцій з криптовалютами буде класифікувати і визначати маркери як фінансові інструменти, регулювати обмін і купівлю-продаж криптовалют через криптообмінники, а також процедури первинного розміщення токенів (ICO).

У той самий час, згідно з концепцією, Держфінмоніторингу відводиться контроль за криптобіржами, а Міністерству фінансів і Державній фіскальній службі - за сплатою податків з доходів від операцій з криптовалютами.

Крім того, концепція пропонує визначити поняття "криптовалюта" і "токен". Зокрема, токеном пропонують вважати "централізовану або децентралізовану одиницю обліку, яка заснована на математичних обчисленнях із застосуванням комп'ютерної мережі і яка має криптографічний захист".

20 липня Рада фінансової стабільності підтримала цю концепцію.

Нагадаємо, 11 січня Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України провів засідання, присвячене ринку криптовалют. На ньому було прийнято рішення, що держава більше не може дозволити неконтрольований обіг криптовалют на території України.

На засіданні було ухвалено створити робочу групу з представників НБУ, Мінфіну, НКЦПФР, СБУ, Нацполіції, Держфінмоніторингу, ДФС, Держспецзв'язку. Вона повинна напрацювати нормативно-правові пропозиції для врегулювання питання криптовалют; визначити орган регулювання; порядок моніторингу транзакцій і ідентифікації операцій; порядок оподаткування доходу від операцій з криптовалютами.

У березні стало відомо, що Україна визнає майнінг окремим видом економічної діяльності, він увійде в клас 63.11 - обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram