ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змінив "формулу" розрахунку курсу гривні до долара

Механізм розрахунку офіційного курсу гривні до інших валют залишився без змін.

НБУ змінив "формулу" розрахунку курсу гривні до долара
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк України з 1 серпня 2018 року змінює методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Відповідні зміни закріплені постановою Нацбанку №80, інформує прес-служба НБУ.

Повідомляється, що регулятор буде оприлюднити його на своєму сайті до 16:00 - на дві години раніше, ніж зараз. Під час розрахунку курсу НБУ буде відсікати нерепрезентативні угоди, а також доповнить публікацію довідковим і резервним курсом.

"Згідно з ухваленим рішенням, офіційний курс гривні до долара США буде розраховуватися на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів США на умовах "тод", "том" і "спот", які на день розрахунку офіційного курсу укладалися банками на міжбанківському валютному ринку України з іншими банками та Національним банком України, і інформація про які надавалася Національному банку торговельно-інформаційними системами до 15:30 у відповідний робочий день", - йдеться у повідомленні.

Нова методика розрахунку передбачає двоступеневу систему відсікання угод, параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів більшості угод у відповідний день, а, отже, такі операції не є репрезентативними для їх врахування під час розрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Спочатку з наявної низки угод відсікаються всі угоди, курс за якими відхиляється від середньоарифметичного за всіма операціями більш ніж на 2%. Потім відсікаються угоди, курс/обсяг яких відхиляється від середньоарифметичного курсу/обсягу більш ніж на 2 стандартних відхилення.

Розрахунок офіційного курсу гривні до долара буде здійснюватися як середньозважене за всіма угодами, які залишилися після відсікання.

Крім офіційного курсу гривні до долара США, НБУ також здійснюватиме щоденний розрахунок довідкового курсу. Він буде розраховуватися за тією ж методикою, що і офіційний курс, але на підставі даних про угоди, укладені на міжбанку до 12:00. Такий курс буде публікуватися на сайті Нацбанку до 12:30.

Механізм розрахунку офіційного курсу гривні до інших валют залишився без змін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram