ГоловнаЕкономікаДержава

Госпсуд Києва відмовився передати "Київтеплоенерго" борги "Київенерго" (оновлено)

Оплата цього боргу є головною умовою для укладення договору з новоствореним КП.

Госпсуд Києва відмовився передати "Київтеплоенерго" борги "Київенерго" (оновлено)
Фото: kievvlast.com.ua

Господарський суд Києва відмовився передати заборгованість компанії "Київенерго" перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" за спожитий газ комунальному підприємству "Київтеплоенерго".

Відповідне рішення за позовом компанії "Нафтогаз" суд ухвалив у четвер.

Згідно з позовними вимогами "Нафтогазу", посилаючись на п. 3 ст. 22 закону про теплопостачання, пропонувалося передати "Київтеплоенерго" як правонаступнику теплопостачальної сфери столиці заборгованість приватного підприємства.

Раніше НАК заявляла, що оплата цього боргу є головною умовою для укладення договору з новоствореним КП "Київтеплоенерго".

Паралельно в Господарському суді Києва розглядається позов КМДА до "Нафтогазу", в якому місто просить суд зобов'язати компанію укласти договір на постачання газу з "Київтеплоенерго". Засідання суду відбудеться 24 липня.

Оновлення. Прес-служба Господарського суду повідомила, що суддя ухвалення рішення обґрунтував нормами Конституції, які є нормами прямої дії і мають пріоритет над нормами Закону "Про теплопостачання".

На думку суду, ч.3 ст.22 Закону "Про теплопостачання" про умови правонаступництва зобов'язань у сфері теплопостачання суперечить цілій низці положень Конституції України, а саме - ч.4 ст.13 (захист права власності всіх суб'єктів господарювання і соціальна спрямованість економіки), ч.1,4 ст.41 (непорушність права власності), ч.2 ст.61 (індивідуальний характер юридичної відповідальності) Конституції України.

Господарський суд також ініціює розгляд конституційності ч.3 ст.22 Закону "Про теплопостачання".

Нагадаємо, наприкінці травня "Нафтогаз" заявив про готовність постачати природний газ комунальному підприємству "Київтеплоенерго" за умови прийняття ним на баланс заборгованості енергокомпанії "Київенерго" перед НАК.

"Нафтогаз" готовий укласти договір про постачання газу з "Київтеплоенерго" відразу після вирішення питання правонаступництва за борговими зобов'язаннями шляхом укладення договорів переведення боргу між "Київтеплоенерго", "Київенерго" і НАК, як того вимагає закон "Про теплопостачання".

За даними "Нафтогазу", заборгованість "Київенерго" на 22 травня становила 4,4 млрд гривень.

Київська міська рада відмовилася прийняти заборгованість на баланс комунального підприємства. КМДА мала намір просити "Нафтогаз" підписати договори на постачання природного газу на об'єкти теплогенерації до 1 червня, незважаючи на наявність заборгованості.

Раніше Київська міськрада продовжила договір з компанією "Київенерго" на управління ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 до 30 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram