ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" запропонував зробити транзит газу через Україну дешевшим, аніж по "Північному потоку-2"

Тариф з 2019 року може знизитися в 2,3 разу.

"Нафтогаз" запропонував зробити транзит газу через Україну дешевшим, аніж по "Північному потоку-2"
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" 13 липня надіслав до профільної національної комісії пропозиції про зміну чинної з 2015 року методики розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу.

Про це повідомила прес-служба компанії.

Її пропозиції передбачають середню вартість транзиту через територію України на рівні 2,17 долара за тисячу кубометрів на 100 км (з ПДВ та паливною складовою). Це на 20% менше за ставку на транзит за нинішнім контрактом з "Газпромом", а також у 2,3 разу менше, ніж середня вартість транзиту за чинними регульованими тарифами, встановленими НКРЕКП у грудні 2015 року.

Крім того, це менше порівняно з передбачуваним тарифом на транзит газу по "Північному потоку-2".

Під час розрахунку тарифів "Нафтогаз" виходив зі сценарію майже повного завантаження потужностей газотранспортної системи України на точках виходу в ЄС - тобто з урахуванням транзиту газу на рівні 141 млрд куб. м/рік, що відповідає фактичним обсягам транзиту в 1998 році. Такий сценарій можливий у випадку відмови від будівництва трубопроводу "Північний потік-2", а також у разі розблокування з російської сторони транзиту газу, що його видобувають приватні російські компанії і компанії з Середньої Азії.

Нагадаємо, будівництво "Північного потоку-2" може знизити транзит газу через Україну до мінімуму.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться в десять разів.

Зараз Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік від транзиту російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram