ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін пообіцяв забезпечити водоканали хлором для знезараження питної води

"План, який було затверджено, каже, що хлор в Україні буде".

Кабмін пообіцяв забезпечити водоканали хлором для знезараження питної води
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд розробив план із забезпечення водоканалів рідким хлором для очищення води.

Близько двох тижнів завод "ДніпроАзот", який є єдиним виробником рідкого хлору в Україні, зупинився через дорогий газ. У результаті понад 170 українських водоканалів залишилися без поставок дезінфектора, необхідного для знезараження питної води.

Під час засідання Верховної Ради в п'ятницю, 13 липня, Гройсман запевнив, що питання з поставками хлору буде вирішене, але не зміг гарантувати відновлення роботи БК "ДніпроАзот".

"Що стосується хлору. Я доручив займатися цим питанням системно віце-прем'єру Геннадію Зубку. І той план, який він мені представив і який було затверджено, каже, що хлор в Україні буде", - сказав Гройсман.

"Що стосується "ДніпроАзоту". "ДніпроАзот" купує газ так само, як купує його вся Україна, промисловість. Немає дешевшого газу, його дешевше ніхто не продає. Я думав про те, як це можливо зробити, але в мене немає відповіді на це запитання. Візьміть приватних видобувачів газу. Вони продадуть дешевше за 10 тисяч? Ніхто не продасть. Держава теж не може продавати дешевше, тому що це будуть збитки і хтось піде за це в тюрму. Рішення зараз немає", - повідомив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 6 липня "Київводоканал" заявив про загрозу централізованому постачанню в Україні питної води через відсутність хлору для її знезараження. Київ забезпечений рідким хлором у достатній кількості, але в інших регіонах можливі проблеми.

Опрацьовується кілька варіантів заміни цього знезаражувача, наприклад, на низькоконцентрований гіпохлорит натрію, змішані оксиданти або діоксид хлору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram