ГоловнаЕкономікаДержава

Рада включила ФОП-фермерів у четверту групу "єдиного податку"

Працюватимуть на такого фермера тільки члени сім'ї.

Рада включила ФОП-фермерів у четверту групу "єдиного податку"

Верховна Рада у вівторок, 10 липня, 229 голосами прийняла в цілому законопроект №6490-д, який зараховує фізосіб-підприємців, які ведуть фермерське господарство, до суб'єктів господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування.

Вони будуть платниками податку 4-ї групи.

При цьому ФОП-фермери повинні відповідати низці критеріїв: займатися винятково виробництвом сільгосппродукції, її переробкою та постачанням, здійснювати госпдіяльність за місцем податкової адреси, не використовувати працю найманих осіб, а членами такого фермерського господарства повинні бути лише члени сім'ї. Площа сільгоспугідь у користуванні при цьому повинна становити від 2 до 20 га.

Також документ передбачає пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів фермерського господарства, в т.ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок державного бюджету впродовж 10 років); а також встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) до місцевих бюджетів за місцем розташування таких земельних ділянок.

Крім того, документом внесені зміни в закон "Про державну підтримку сільського господарства України", згідно з якими сімейним фермерським господарствам - платникам єдиного податку 4-ї групи надається додаткова фінансова підтримка через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів цього господарства єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі: 0,9 мінімального страхового внеску - перший рік; 0,8 - другий рік і так далі до 0,1 мінімального страхового внеску на дев'ятий і десятий роки.

Така допомога надається за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті.

Нагадаємо, навесні 2016 року Верховна Рада дозволила підприємцям створювати фермерські господарства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram