ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд повернув справу про $251 млн боргу ОПЗ на новий розгляд

Підприємство заборгувало майже 7 млрд гривень за газ.

Верховний Суд повернув справу про $251 млн боргу ОПЗ на новий розгляд
Фото: daily.rbc.ua

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Фонду державного майна і скасував рішення суду першої інстанції про стягнення з Одеського припортового заводу 251,2 млн доларів на користь Ostchem Holding Дмитра Фірташа.

Про це повідомив виконувач обов'язків голови ФДМ Віталій Трубаров у фейсбуці.

Верховний Суд скасував рішення суду міста Південний, за яким Ostchem Holding Limited мала право на примусове стягнення на території України з компанії "Одеський припортовий завод" 5,2 млрд гривень непогашеного основного боргу і 1,57 млрд гривень нарахованої пені відповідно до арбітражного рішення Торгової палати Стокгольма.

Справу відправлено на новий розгляд.

Нагадаємо, борг ОПЗ перед Фірташем виник у 2013 році, коли Ostchem був єдиним постачальником природного газу на завод. Газ є сировиною для виробництва мінеральних добрив.

25 липня 2016 року Стокгольмський арбітраж підтвердив борг ОПЗ у розмірі 193,258 млн доларів і пеню в розмірі 57,977 млн доларів. У грудні Ostchem почав процедуру стягнення з ОПЗ цього боргу в українському суді. 6 березня 2017 року суд першої інстанції постановив стягнути з ОПЗ 251 млн доларів на користь Фірташа. 10 травня 2017 року апеляційний суд відхилив усі апеляції і клопотання ФДМ і залишив чинним рішення Южненського міського суду.

ОПЗ має у своєму розпорядженні найбільший у СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Непогашений борг є однією з перепон для приватизації ОПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram