ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко вніс законопроект про податок на виведений капітал

Податок набуде чинності тільки після того, як будуть знайдені "компенсатори" втрат бюджету.

Порошенко вніс законопроект про податок на виведений капітал
Фото: dzvin.org

Президент Петро Порошенко в середу, 4 липня, підписав законопроект про податок на виведений капітал, який повинен замінити податок на прибуток.

Він зробив це на зустрічі з представниками бізнесу.

"Болюче питання, який ретельно обговорюється, - це податок на виведений капітал. Нам потрібна ваша спільна позиція - ми за податок на виведений капітал чи проти", - заявив Порошенко. Після цього він влаштував імпровізоване голосування шляхом підняття рук, під час якого жоден учасник зустрічі не виступив проти податку.

"Цей законопроект не повинен і не буде суперечити Міжнародному валютному фонду, тому що набуде чинності тільки тоді, коли в бюджеті будуть передбачені необхідні компенсатори. Тому що ми повинні нести відповідальність, щоб пріоритетні витрати бюджету - на оборону, на соціальну сферу - були гарантовано профінансовані. Ми повинні чітко підрахувати втрати [в результаті введення податку], і в тексті законопроекту повинна бути однозначна норма: набуває чинності після голосування відповідних компенсаторів", - заявив Порошенко.

Президент аргументував необхідність заміни податку на прибуток тим, що його можна використовувати для тиску на бізнес. "Адже що зараховувати до витрат, що не зараховувати, ми часто-густо даємо право визначати чиновникам, перевіряльникам, що створює невизначеність", - заявив він.

Нагадаємо, введення податку на виведений капітал було схвалено ще 2016-го на одному із засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок підтримали на засіданні Кабінету Міністрів. При цьому і уряд, і президент визнавали, що на перших порах це призведе до різкого падіння доходів державного бюджету, що може призвести до збільшення дефіциту. У зв'язку із цим МВФ раніше не дозволяв подати законопроект.

Згідно з раніше озвученими пропозиціями, ставки податку на виведений капітал повинні становити 15% для дивідендів і 20% для прирівняних платежів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram