ГоловнаЕкономікаБізнес

Шведський суд залишив чинним призупинення рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту (оновлено)

"Нафтогаз" не вважає це перешкодою для стягнення боргу з "Газпрому" в інших країнах.   

Шведський суд залишив чинним призупинення рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту (оновлено)
Фото: klimatsans.com

Російський "Газпром" заявив, що Апеляційний суд шведського округу Свеа в четвер, 28 червня, прийняв рішення залишити чинним свій наказ від 13 червня 2018 року про зупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного контракту.

"Нафтогаз України" намагався оскаржити цей судовий наказ, але суд визнав його докази безпідставними. Ця обставина підсилює позицію "Газпрому" під час оскарження спроб "Нафтогазу України" примусово виконати згадане арбітражне рішення в різних країнах", - цитує ТАСС заяву "Газпрому".

Оновлення. Комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко повідомив, що суд справді залишив чинним тимчасове припинення виконавчих дій за грошовими вимогами української компанії.

При цьому він наголосив, що сьогоднішня заява "Газпрому" про те, що суд залишив своє попереднє рішення без змін, не відповідає дійсності. За фактом головний аргумент "Газпрому" - лінгвістичну експертизу - суд визнав безпідставним.

"Сьогоднішнє рішення означає, що, вивчивши аргументи, надані Нафтогазом, суд відхилив безпідставне твердження Газпрому про те, що значні частини обґрунтування транзитного рішення були нібито написані адміністративним секретарем. Проте суд залишив у силі тимчасове призупинення виконавчих дій за грошовими вимогами Нафтогазу з інших причин. Сьогодні компанія не мала можливості надати свої контраргументи з цих причин. Нафтогаз планує подати в суд додаткове звернення з викладенням повних фактів і сподівається на перегляд останнього рішення", - написав він у  фейсбуці.

Рішення шведського суду не є обов'язковим до виконання судами за межами Швеції, тому "Нафтогаз" продовжить спроби примусового стягнення боргу "Газпрому" в інших юрисдикціях.  

Нагадаємо, що 13 червня Апеляційний суд округу Свеа, який розглядає апеляційні скарги "Газпрому" на арбітражні рішення в справах з "Нафтогазом", ухвалив рішення про призупинення процедури виконання рішення арбітражу.

Рішення означає, що подальші дії "Нафтогазу" за процедурою стягнення 2,6 млрд дол. з "Газпрому" тимчасово призупинено. Воно не призводить до скасування рішень арбітражу і не дає "Газпрому" можливості вимагати в "Нафтогазу" повернення 2,1 млрд дол., уже зарахованих рішенням арбітра як компенсації "Нафтогазу".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram