ГоловнаЕкономікаДержава

100% земельних аукціонів перейдуть в онлайн, - Мартинюк

Перехід земельних торгів на ProZorro дозволить залучити максимальну кількість учасників і досягти максимальної плати за землю, впевнені в Кабміні.

100% земельних аукціонів перейдуть в онлайн, - Мартинюк
Фото: Владислав Мусиенко

В Україні стартують електронні земельні торги на платформі ProZorroПродажі. Про це повідомили на спільному брифінгу заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк і заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов. Перший аукціон у новому форматі пройде восени. Зараз відбувається технічне налагодження системи ProZorroПродажі під вимоги Земельного кодексу. Буфер у два місяці також необхідний, щоб завершити процедуру за оголошеними раніше аукціонами, які готувалися для проведення офлайн.

За словами Максима Мартинюка, діючий на сьогодні фізичний формат аукціонів з продажу прав оренди пов'язаний з низкою ризиків для держави і незручностями для учасників. У регіонах частими є випадки зриву торгів, а сама процедура участі залишається складною, пов'язана з низкою бюрократичних вимог і вимагає фізичної присутності учасника на місці проведення аукціону. "Зрозуміло, що це не додає ні ефективності, ні прозорості процесу. Але з переходом в онлайн-формат усі ці труднощі зникнуть", - сказав Максим Мартинюк. За його оцінкою, більша частина з 2 млн га державних земель, які офіційно мають статус вільних, фактично обробляються. "Достатньо поглянути на Google maps - ви не побачите прогалин. На усунення цієї проблеми також спрямований новий, максимально прозорий формат передачі земель в оренду", - сказав Мартинюк.

Як підкреслив Максим Нефьодов, інфраструктура ProZorroПродажі технологічно готова забезпечити проведення земельних торгів. Онлайн-формат торгів дозволить залучити максимальну кількість учасників, у тому числі з пулу постійних користувачів системи ProZorro, і досягти максимальної плати за землю.

Водночас уже зараз Мінагропрод фіксує екстремально-високі ставки оренди, які досягаються під час земельних торгів. Так, минулого року було досягнуто ставки 181% за ділянку в Зеньковецькому районі Полтавської області і 231% у Тернопільському районі на Тернопільщині. У 2018 році за ділянку у Тульчинському районі Вінницької області орендар під час торгів запропонував ставку 880%. "І це вже зараз, без ProZorro, - сказав Максим Мартинюк, підкресливши, що зняття територіальних обмежень на участь сприятиме інтенсифікації торгів. - Наше завдання - перевести 100% земельних аукціонів в онлайн".

Кабінет Міністрів на засіданні 20 червня вніс зміни в пілотний проект із запуску електронних земельних торгів, дозволивши організатору аукціонів - Держгеокадастру проводити їх на зовнішніх майданчиках.

За даними Мінагропроду, у 2017 році на земельних торгах було реалізовано 1,837 тис. прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. га. В результаті місцеві бюджети отримали 118, 7 млн грн. Середня орендна ставка за підсумками 2017 року становила 14,73%. За перше півріччя 2018 року цей показник збільшено до 18,75%. За січень-червень 2018 року надходження до місцевих бюджетів від продажу прав оренди на землю становили 77,3 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram