ГоловнаЕкономікаДержава

Директора порту "Южний" звільнено

Директора порту "Южний" звільнено
Фото: dumskaya.net

Віталія Жуковського, в.о. директора порту "Южний", сьогодні ввечері звільнено наказом Міністерства інфраструктури. Про це повідомляє dumskaya.net.

За інформацією видання, державне підприємство замість Жуковського очолив Анатолій Яблунівський, який до цього працював начальником адміністрації Херсонського морського порту. Як повідомило джерело в Міністерстві інфраструктури України, крім недавнього розслідування НАБУ, розпочатого проти Жуковського, основною причиною його звільнення став демпінг на користь компанії "Портінвест", що входить у холдинг СКМ. Жуковський занижував ставки на обробку вантажів для "Портінвест" майже вдвічі, стверджує джерело. В середньому для цієї компанії перевантаження однієї тонни коштувало 3,8 долара, хоча ринкова ціна - 5,8 долара. Джерело нагадало, що призначення Віталія Жуковського на посаду керівника порту "Южний" лобіював Олександр Смірнов, директор компанії "Портінвест". А заступник Жуковського Роман Інде до приходу в "Южний" працював заступником генерального директора з експлуатації морського транспорту в компанії "Портінвест Лоджистік".

Порт "Южний" забезпечує підприємствам СКМ перевалку понад 1 млн тонн вантажу на місяць. Через порт холдинг відвантажує руду, вугілля, шрот і метал. У міністерстві розраховують, що новий керівник порту наведе порядок з тендерами, які стали предметом розслідування Національного антикорупційного бюро України. У розслідуванні фігурують Жуковський, Інде, а також в.о. заступника директора з матеріально-технічного забезпечення "Южного" Олег Трайдакало.

НАБУ провело обшуки в порту "Южний" 23 травня, а розслідування за наведеними фактами детективи проводять з вересня 2017 року. Топ-менеджмент порту підозрюють в організації схеми, при якій багато тендерів з матеріально-технічного забезпечення "Южного" вигравали пов'язані з ними фірми. За оцінками НАБУ, керівництво порту могло завдати державі збитків на більш ніж 152 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram