ГоловнаЕкономікаДержава

Ставлення іноземних інвесторів до України залежить від позиції МВФ та інших іноземних донорів, - голова Concorde Capital

"А Фонд чітко дав зрозуміти, чого саме він очікує від України".

Ставлення іноземних інвесторів до України залежить від позиції МВФ та інших іноземних донорів, - голова Concorde Capital
Фото: Сергей Нужненко

Засновник і генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа переконаний, що ставлення іноземних інвесторів до України залежатиме від позиції Міжнародного валютного фонду та інших іноземних донорів.

Таку думку він висловив в інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

"Україна вже сама по собі ризик. Загалом інвесторів сьогодні більше цікавлять питання боргових платежів, реформ і корупції - те, що реально на слуху", - сказав Мазепа.

За словами Мазепи, єдине, в чому всі інвестори сходяться, - на їхнє ставлення до України сильно впливатиме позиція Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"А Фонд чітко дав зрозуміти, чого саме він очікує від України. По-перше: Антикорупційний суд. Це - наріжний камінь: про нього говорять і активісти, і західні дипломати, і МВФ, і всі інші. Цього також чекають і іноземні інвестори", - пояснив він.

Надходження нових траншів і інвестицій залежить від того, як поведеться прем'єр - як політик або технократ. Очевидно, що в руках президента прийняття рішення про Антикорупційний суд, а в руках прем'єра - про ціни на газ, вважає експерт.

"Відразу зазначу, що інвестори доволі-таки позитивно реагують на зміни, які відбуваються в країні: на "Осінь реформ", на появу абсолютно робочого і незалежного Національного банку, на зміни всередині Нафтогазу", - сказав Мазепа.

Він підкреслив, що приватний іноземний інвестор - це те, що потрібно Україні. Але він прийде, якщо МВФ побачить реальні дії з реформування країни.

"Зараз МВФ є стимулом якихось дій, а якщо і цей драйвер пропаде, то взагалі біда. Сьогодні очевидно - щоб реформувати "систему", уряду можна давати кредити тільки під реформи. Внутрішнього бажання у чиновницького апарату змінювати щось самостійно поки що немає", - вважає Мазепа.

Він також зазначив, що в Україні прогнозується зростання економіки.

"Наш прогноз знаходиться на одному рівні з очікуваннями Світового банку (СБ) і МВФ - 3,0-3,5 відсотка. Основним фактором є внутрішнє споживання, тригером або початковим поштовхом в якому послужило підвищення мінімальної заробітної плати на початку 2017 року... Економічне зростання можливе в 2018-му і без МВФ", - вважає експерт.

За словами Мазепи, МВФ - дуже важливий.

"По-перше, це близько $2 млрд фінансування. Від рішення Фонду також залежить доля європейських грошей, кредити СБ, гранти - це, за нашими оцінками, ще близько $1,5-2 млрд", - додав Мазепа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram