ГоловнаЕкономікаФінанси

Європарламент підтримав виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги

"За" проголосували 527 депутатів, проти - 124.

Європарламент підтримав виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги
Фото: ecb.europa.eu

Європейський парламент у середу, 13 червня, проголосував за виділення Україні нової програми макрофінансової допомоги в розмірі 1 млрд євро.

"За" проголосували 527 членів ЄП, проти - 124, повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Перший транш у розмірі 500 млн євро можливий уже у вересні.

"Щойно абсолютна більшість депутатів підтримали пропозицію Єврокомісії про виділення нової програми макрофінансової допомоги ЄС для України в обсязі 1 млрд євро. Спасибі всім друзям України в Європарламенті і європейських інститутах за єдність у підтримці України! Це ще одне свідчення нашого реального прогресу на шляху реформ. Чекаю на схвалення найближчим часом остаточного рішення з боку Ради ЄС", - прокоментував рішення Європарламенту президент України Петро Порошенко. Нагадаємо, 29 травня 2018 року Комітет постійних представників держав Європейського Союзу COREPER від імені Ради ЄС схвалив виділення Україні четвертої програми макрофінансової допомоги обсягом в 1 млрд євро і терміном дії два з половиною роки. Кредит повинен підтримати економічну стабілізацію і програму структурних реформ, доповнивши ресурси, що надаються МВФ й іншими донорами. Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до прогресу в боротьбі з корупцією (зокрема до створення Антикорупційного суду) і до виконання програми МВФ.

У рамках перших двох програм макрофінансової допомоги протягом 2014-2015 років Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро.

Третя програма стартувала влітку 2015 року із траншу 600 млн євро. Другий транш аналогічного розміру був виділений навесні 2017 року, а третій так і не було отримано через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram