ГоловнаЕкономікаБізнес

Керівник проекту TAPAS: Україна - інноваційна країна

"Інше питання - яким чином інновації можуть стати драйвером для економіки".

Керівник проекту TAPAS: Україна - інноваційна країна
Фото: Макс Левин

Керівник проекту TAPAS ("Прозорість і підзвітність у державному адмініструванні та послугах") Петро Матіяшек вважає, що Україна є інноваційною країною, здатною експортувати свої напрацювання.

Про це він сказав на ІХ Національному експертному форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"Коли запитують, що потрібно для того, щоб Україна стала інноваційною, [потрібно відповідати, що] Україна вже є інноваційною країною. Інше питання - яким чином інновації можуть стати драйвером для економіки. Тут необхідна і воля, і розумні люди, і інвестиції як державні, так і іноземні", - вважає він.

Як приклад інноваційного українського продукту, готового до експорту, він навів систему електронних закупівель ProZorro, неодноразово відзначену різними міжнародними нагородами. При цьому Матіяшек підкреслив, що ProZorro - не єдиний такий продукт.

"У нас у стані війни певні території України, і ми, - на жаль, але це факт, - набули величезного досвіду в гуманітарній сфері. Це можна експортувати. Також ідеться про електронні послуги, адже багато з українських послуг не надаються, наприклад, у Сполучених Штатах", - заявив він.

Окрім того, Матіяшек зазначив прогресивність України в плані відкриття даних. "Минулого тижня Україна стала п'ятнадцятою країною в світі, яка відкрила дані про якість поверхневих вод. Є ще 180 країн, де таке неможливо", - зауважив він.

"Це ті речі, які Україна сьогодні може реально експортувати", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram