ГоловнаЕкономікаДержава

МінАПК повідомило про бажання Ірану купити в Україні сільгосппродукції на $1,5 млрд

Минулого року експортовано на 527,7 млн доларів.

МінАПК повідомило про бажання Ірану купити в Україні сільгосппродукції на $1,5 млрд
Фото: http://minagro.gov.ua

Іран висловив намір купити в Україні сільгосппродукції на 1,5 млрд доларів і запропонував сприяти спрощенню експорту для реалізації значного торгового потенціалу між країнами.

Про це повідомляють на сайті Мінагрополітики України за підсумками зустрічі заступника міністра аграрної політики Віктора Шеремета з іранською делегацією 30 травня.

Зазначено, що Іран зацікавлений у нарощуванні імпорту української сільгосппродукції та в розширенні товарної групи, зокрема олій і сої.

У зустрічі взяли участь представники Мінагрополітики, Держспоживслужби, ДПЗКУ, посол Ірану в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред, представники посольства Ірану в Україні, іранського бізнесу.

Також у повідомленні зазначено, що іранські підприємства постійно зацікавлені в оренді українських земель сільськогосподарського призначення з метою їх подальшого використання для вирощування і постачання в Іран агропромислової продукції, зокрема зернових культур.

За результатами 2017 року Іран посів 9 місце серед країн, в які експортувалося найбільше української сільськогосподарської продукції. Експортовано товару на 527,7 млн доларів (частка в експорті - 2,9%).

Основними товарними групами експорту в Іран за результатами 2017 року були насіння олійних культур (186,3 млн); зернові злаки (174,1 млн доларів); соняшникова олія (157 млн доларів).

Втім у першому кварталі 2018 частка Ірану в українському експорті дещо знизилася і склала 2,49%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram