ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз": суд арештував голландські активи "Газпрому"

Шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" відмовилися співпрацювати із судовими виконавцями.

"Нафтогаз": суд арештував голландські активи "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Минулого тижня НАК "Нафтогаз України" подала клопотання про арешт часток "Газпрому" в його голландських дочірніх компаніях і заборгованості цих дочірніх компаній "Газпрому". Клопотання подано, щоб забезпечити права "Нафтогазу" на отримання від російського монополіста 2,6 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року. Голландський суд задовольнив ці клопотання, але шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" в Голландії відмовилися співпрацювати із судовими виконавцями. Однак усе це ніяк не вплине на арешт, йдеться в повідомленні НАК.

"Нафтогаз" застосує всі доступні законні засоби й інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від "Газпрому" присуджену суму. На жаль, російська компанія діє несумлінно, не виконуючи як рішення арбітражу, так і накази європейських судів інших юрисдикцій", - наводяться в повідомленні слова голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

У квітні 2014 року "Газпром" підвищив ціну на газ для "Нафтогазу" більш ніж на 80%. Це сталося через кілька днів після окупації Криму Російською Федерацією. "Нафтогаз" оскаржив таке необґрунтоване підвищення ціни в арбітражі, і трибунал знизив плату за газ, відібраний у 2014-2015 роках, на приблизно 1,8 млрд дол. Крім того, суд відхилив вимогу "Газпрому" за принципом "бери або плати" як надмірну, що заощадило "Нафтогазу" близько 77 млрд дол. до закінчення терміну дії контракту 2019 року, зазначає НАК.

"Нафтогаз" також ініціював арешт активів в інших юрисдикціях, включаючи частки "Газпрому" в його дочірніх компаніях Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Швейцарський суд задовольнив клопотання Нафтогазу, судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи.

"Апеляція "Газпрому" проти рішень Стокгольмського арбітражу не означає автоматичного відтермінування зобов'язань російської компанії негайно розрахуватися і не впливає на процес стягнення. Підтвердженням стали швидкі рішення європейських судів різних юрисдикцій, ухвалені минулого тижня", - підсумували в "Нафтогазі".

Нагадаємо, "Нафтогаз" раніше повідомляв, що процеси з приводу арешту активів "Газпрому" почалися у Швейцарії, в Англії і Нідерландах. Йдеться, зокрема, про акції "Північного потоку" і "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram