ГоловнаЕкономікаДержава

Верховна Рада може різко скоротити акцизи на єврономери

Ввозити автомобілі стане дешевше, а порушувати правила - дуже дорожче.

Верховна Рада може різко скоротити акцизи на єврономери
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада може суттєво скоротити акцизні ставки на ввезення автомобілів, у тому числі на єврономерах, і одночасно посилити покарання за порушення митних правил. Такі версії висловили експерти автомобільного ринку і оподаткування, пише "Обозреватель".

Згідно з новим законопроектом, низькі акцизні ставки зроблять доступнішими нові іномарки, вважає голова податкового комітету Ніна Южаніна. "Чинні акцизні ставки розробляли ще в умовах розвитку українського автопрому, іншого курсу долара, іншої економічної ситуації", - говорить нардеп.

Для прикладу, якщо зараз на новий автомобіль об'ємом двигуна 1600 куб. см потрібно заплатити акциз 427 євро, то за новими правилами - лише 150 євро. За таку саму стару машину віком до п'яти років зараз потрібно заплатити 2629 євро, після нововведення - 300 євро. За машину від п'яти років платять акциз 3906 євро, а за новими правилами - 750 євро (якщо автомобіль випущено з 2000 по 2004 рік - 1500 євро).

Ухвалювати винятки з правил для окремої групи українців, які порушили закон, не можна, впевнений податковий експерт Олександр Почкун.

"Якщо ця група людей вважає, що в нас високі податки при ввезенні автомобілів, потрібно домагатися, щоб податки були знижені, а не порушувати закон і шантажувати", - пояснив експерт.

Документ перебуває на розгляді в уряді. Чиновники повинні підрахувати, як нові ставки вплинуть на бюджет. Після цього, якщо розроблену версію законопроекту узгодять, за нові правила можуть проголосувати вже на поточній сесії.

"Коли ми говоримо про те, що можемо запропонувати нову шкалу акцизних ставок, це для того, щоб наблизити рівень сплати податків до сучасних умов, економічних обставин. Є й інша частина - загороджувальна. Про правила захисту, про те, як убезпечити себе від навали мотлоху. Ми залишаємося на цій позиції", - додала Южаніна.

Щодо покарань за порушення митних правил, то парламентарії також пропонують запровадити великі штрафи. Наприклад, передача ввезеного автомобіля в треті руки - 17 тис. грн, реєстрація авто із запізненням на місяць - 85 тис. грн, понад місяць - 170 тис. грн.

Ще одна важлива пропозиція - зробити більш жорсткими правила для машин, оформлених на фірми. Зараз, якщо автомобіль належить, наприклад, литовській компанії, українець може отримати довіреність і їздити на ньому цілий рік без реєстрації. Якщо законопроект приймуть, цей термін скоротять до 10 днів.

Також передбачається, що митна і фіскальна служби налагодять обмін інформацією про автомобілі на єврономерах і поліція зможе законно зупиняти порушників.

Нагадаємо, за останніми даними Державної фіскальної служби, зі 113 тис. автомобілів на єврономерах, ввезених в Україну як "транзит", понад 110 тисяч перебувають у країні з порушенням митних правил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram