ГоловнаЕкономікаДержава

Топ-менеджери "Нафтогазу" отримають $46 млн премій за виграш у Стокгольмському суді

Основна частина грошей буде розподілена між Коболєвим і Вітренком.

Топ-менеджери "Нафтогазу" отримають $46 млн премій за виграш у Стокгольмському суді
Фото: EPA/UPG

Наглядова рада "Нафтогазу України" прийняла рішення про виплату команді НАК, яка брала участь у судовому розгляді з російським "Газпромом" з приводу транзитного контракту, бонусів у розмірі 1% загальної суми виграшу.

Про це повідомило джерело, знайоме з ситуацією в компанії, передає РБК-Україна.

Так, сума бонусів для команди, що складається, зокрема, з правління, юристів і фінансистів, буде розрахована від 4,6 млрд доларів, яку Стокгольмський арбітраж вирішив стягнути з "Газпрому" на користь "Нафтогазу" за недостатні обсяги транзиту, і становитиме 46 млн доларів. Основна частина цих грошей буде розподілена між головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим і головним комерційним директором НАК Юрієм Вітренком.

"Близько 75% цієї суми отримають двоє людей - Коболєв і Вітренко, тому що вони зробили основний внесок у цьому процесі", - розповіло джерело.

Він додав, що виплата бонусів залежить від виплати "Газпромом" суми, призначеної Стокгольмським арбітражем. "Поки що частина бонусів не виплачена через те, що "Газпром" не виплатив ... Тобто виплата відбудеться тоді, коли заплатить "Газпром", - повідомило джерело.

Він також зазначив: оскільки 2 млрд доларів із загальної суми вважаються виплаченими за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями, то 20 млн доларів бонусів повинні бути виплачені зараз.

"Але 2 млрд доларів вважаються виплаченими, тому команді, яка займалася цим судом, зараз має бути виплачено 20 млн доларів. І ще 26 млн доларів буде виплачено в момент, коли гроші надійдуть на рахунки від "Газпрому", - сказало джерело, не уточнивши, коли саме почнеться виплата премії.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачку передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу в рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на поставку газу, тож "Нафтогаз" повинен був отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди в 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу в рік або платити за недопоставлені обсяги.

Ще 28 травня "Газпром" зажадав скасувати рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці з "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram