ГоловнаЕкономікаДержава

Перспектива для зовнішніх боргових операцій українських емітентів трохи віддалилася, - ICU Актуально

З початку поточного року українським емітентам вдалося здійснити три боргові операції.

Перспектива для зовнішніх боргових операцій українських емітентів трохи віддалилася, - ICU
Фото: пресс-служба

Зміна кон'юнктури на зовнішньому ринку капіталу наприкінці квітня і подальше її погіршення в травні тимчасово послабили потенціал українських емітентів щодо здійснення будь-яких боргових операцій, вважає керуючий партнер інвестгрупи ICU Макар Пасенюк.

"На тлі підвищеної турбулентності на боргових ринках країн з економікою, що розвивається, зараз не найсприятливіший час для нових випусків єврооблігацій українських емітентів. Утім, як і для рeфінансування старих випусків", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" на конференції про ринок проблемних активів у Києві 17 травня.

Погіршення кон'юнктури позначилося і на перспективах Мінфіну України, який раніше заявляв про намір розмістити частину єврооблігацій із загального обсягу, запланованого в поточному році, до отримання чергового кредитного траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Якщо раніше, за спокійної ситуації на зовнішніх ринках і продовження переговорів з МВФ, ще була можливість для випуску суверенних єврооблігацій, то зараз ситуація змінилася. Нервозність за кордоном внесла свої корективи в сприйняття інвесторами і українського боргу", - сказав Пасенюк.

Експерт не може спрогнозувати, як швидко можна очікувати появи нового "вікна" можливостей для українських позичальників. "Необхідне настання спокою на міжнародних ринках, що, зокрема, може статися після вирішення питання з валютною кризою в Аргентині, а також отримання Україною чергового траншу МВФ", - сказав співрозмовник агентства.

Як повідомляли, з початку поточного року українським емітентам вдалося здійснити три боргові операції. Зокрема, державний Укрексімбанк наприкінці лютого 2018 року розмістив трирічні кредитні ноти (loan participation notes, LPN) на 4,051 млрд грн, або $150 млн. Цінні папери були емітовані в рамках тристоронньої угоди між General Electric, Укрексімбанком та "Укрзалізницею". Крім цього, "Миронівський хлібопродукт" (МХП) і "Метінвест" рефінансували частину своїх зобов'язань. МХП у березні викупив $416,183 млн єврооблігацій з терміном обігу до 2020 року із загальної суми $495,6 млн і випустив євробонди на $550 млн з терміном обігу 2026 року. "Метінвест", своєю чергою, в квітні рефінансував боргові зобов'язання на загальну суму $2,271 млрд і в рамках цієї операції випустив нові єврооблігації на $1,592 млрд: на $944,5 млн із погашенням у 2023 році і на $647,7 млн із погашенням у 2026 році.

Довідка. Група ICU (www.icu.ua) - незалежна інвестиційно-консалтингова група, що надає послуги з управління активами і приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. Заснована в 2006 році фахівцями з ING, група ICU є лідером з управління активами в Україні. З 2010 року прибутковість флагмана групи CIS Opportunities Fund становила більш ніж 16% річних, за вирахуванням плати за управління, порівняно з річним доходом менш ніж 1% для індексу HFRI Emerging Markets Russia / Eastern Europe Index за аналогічний період. Власником компанії є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram