ГоловнаЕкономікаБізнес

ГПУ оскаржила видачу ліцензій на видобуток літію і газу двом компаніям після журналістських розслідувань

"Зазначені товариства отримали незаконну можливість видобувати корисні копалини".

ГПУ оскаржила видачу ліцензій на видобуток літію і газу двом компаніям після журналістських розслідувань
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура подала позовні заяви в Окружний адміністративний суд Києва до Державної служби геології та надр України, а також ТОВ "Аркона Газ-Енергія" і ТОВ "Петро-Консалтинг" з приводу отримання ними ліцензій на видобуток корисних копалин.

Про це повідомила заступниця генерального прокурора Анжела Стрижевська.

Приводом для звернення в суд стали журналістські розслідування програми "Схеми" ("Новий газовий бізнес оточення Петра Порошенка") і "Бігус.інфо" ("Літієва лихоманка: як депутатське оточення захоплює державні надра").

"Ці товариства здійснили тільки апробацію в державній комісії України із запасів корисних копалин, тоді як порядок, затверджений Кабінетом Міністрів, обов'язковою умовою передбачає ще затвердження підрахунку запасів корисних копалин, чого вони не зробили. Тобто через такі дії зазначені товариства, як ми вважаємо, отримали незаконну можливість видобувати корисні копалини", - йдеться в коментарі Стрижевської.

ТОВ "Аркона Газ-Енергія" отримала право на розробку Свистунівсько-Краснолуцького родовища газу в Полтавській області 2017 року. Журналісти назвали його власником юриста з команди президента Петра Порошенка, дійсного члена Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького.

ТОВ "Петро-Консалтинг" тому ж 2017 року отримало право видобувати літієву руду на Шевченківському родовищі в Донецькій області. Журналісти виявили певний зв'язок між власниками "Петро-Консалтингу" з цілою групою відомих політиків і бізнесменів - нардепом Ігорем Кононенком, секретарем РНБО Олегом Гладковським, бізнесменом Василем Хмельницьким, міністром енергетики Ігорем Насаликом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram