ГоловнаЕкономікаДержава

Проблеми будівельної галузі потрібно вирішувати на місцях, - голова Держархбудінспекції

Деякі питання якості та безпеки досі залишаються невирішеними.

Проблеми будівельної галузі потрібно вирішувати на місцях, - голова Держархбудінспекції
Фото: dabi.gov.ua

Щоб сьогодні будівельна галузь України працювала як монолітний організм, необхідна ефективна комунікація з учасниками містобудівного процесу в регіонах. Про це сказав голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час наради із головами міст, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад, забудовниками та архітекторами Черкаської області.

«Безпосередньо спілкуючись з представниками будівельної галузі по всій країні, розумієш, що ті проблеми, які сьогодні існують у галузі, треба вирішувати на місцях. Зі свого боку, ми завжди готові допомогти, щоб будівництва не зупинялися і щоб кожне з них було законним», – наголосив голова ДАБІ.

Ефективній роботі будівельної сфери також сприяють законодавчі новації, зокрема у дозвільній системі.

«Докорінні зміни дозвільно-реєстраційних процедур у будівництві, що відбулися минулого року, дозволили в рази зменшити кількість незаконних будівництв по всій країні. Але деякі питання якості та безпеки досі залишаються невирішеними, тому зараз ми ініціюємо концепцію поетапного контролю за процесом будівництва», – зазначив Олексій Кудрявцев.

За його словами, новий підхід у контролі дозволить перевіряти об’єкти будівництва на основних етапах виконання робіт. Так, огляди здійснюватимуться по закінченні фундаменту, каркасу, мереж та оздоблення і що важливо, виключно за заявою замовника та у зручний для нього час.

«Якщо раніше вперше ми могли зайти на будівництво лише на фінальній стадії і тільки тоді виявити порушення, то в майбутньому це стане неможливим. Так держава гарантуватиме бізнесу та громадянам надійність інвестицій, якість і безпеку будинків і споруд», – додав він.

Ще одним суттєвим кроком назустріч учасникам містобудівного процесу стануть зміни в підходах до накладання штрафів. По-перше, у разі виявлення порушень спершу надаватимуть рекомендації щодо їх усунення. По-друге, штрафи стануть диференційованими та залежатимуть від класу наслідків (відповідальності) об’єкта. По-третє, за результатами позапланових перевірок штрафи застосовуватимуть лише через невиконання вимог приписів. По-четверте, замовник матиме можливість продовжити термін виконання приписів.

Крім того, з учасниками заходу обговорили питання запровадження чергової «будівельної амністії» та проблемні питання, що виникають у представників будівельної галузі Черкащини.

По завершенні наради голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев і заступник голови Черкаської облдержадміністрації Сергій Овчаренко перевірили перебіг реконструкції Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, частково зруйнованого внаслідок пожежі 1 липня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram