ГоловнаЕкономікаФінанси

Золотовалютні резерви України у квітні зросли на $229 млн

Зараз у засіках Нацбанку 18,4 млрд доларів.

Золотовалютні резерви України у квітні зросли на $229 млн
Фото: НБУ

Міжнародні резерви України зросли за квітень на 1,3% і на 1 травня 2018 становили 18,421 млрд доларів (в еквіваленті).

Про це повідомляють на сайті Нацбанку.

"Основним джерелом поповнення резервів протягом квітня, як і в попередні місяці, була купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало НБУ можливість і надалі викуповувати надлишки валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні", - сказано в повідомленні.

За підсумками квітня Нацбанк купив на міжбанківському ринку 326,7 млн, у тому числі 146 млн доларів - протягом інтервенцій за найкращим курсом, 80 млн доларів - за єдиним курсом, а 100,7 млн доларів - на валютних аукціонах. У другому кварталі 2018 року Нацбанк має намір купувати до 10 млн доларів на міжбанківському валютному ринку за день для нарощування міжнародних резервів.

Крім того, Національний банк продав 24 млн доларів протягом інтервенцій у формі запиту кращого курсу. Тож чиста купівля валюти Національним банком склала 302,7 млн доларів.

Також минулого місяця в резерви надійшло 83,6 млн євро від розміщення урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

У той самий час у квітні кошти з міжнародних резервів спрямовували переважно на здійснення платежів уряду для обслуговування і погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. Сума платежів у квітні склала 127,4 млн, у тому числі 30,8 млн доларів було сплачено для обслуговування ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 59,2 млн доларів й інші операції на суму 11,3 млн доларів.

Станом на 1 травня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,3 місяця майбутнього імпорту.

Нагадаємо, в січні Нацбанк погіршив прогноз міжнародних резервів на кінець 2018 року зі 22,2 млрд до 20,5 млрд доларів, у 2019 році - з 21,2 млрд до 17,8 млрд доларів.

Україна має віддати зовнішнім кредиторам $27 млрд у наступні чотири роки, заявив напередодні прем'єр Володимир Гройсман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram