ГоловнаЕкономікаДержава

Україна зараз не може підвищити мінімальну зарплату, - Гройсман

Середня зарплата, за прогнозами прем'єра, може сягнути 10 тис. гривень.

Україна зараз не може підвищити мінімальну зарплату, - Гройсман
Фото: gregorylee/Depositphotos

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що на цей момент в Україні немає можливості для прийняття рішення про підвищення мінімальної заробітної плати.

"Ми зробили дуже системний крок, який, на мій погляд, відкрив ще одну можливість, а саме розморозити в цілому заробітні плати. Можна сказати, що ми почали повертати борги працюючим українцям, тому що їхня праця тривалий час була недооціненою. Мінімальна заробітна плата підштовхнула середню зарплату. Я вважаю, що цього року середня заробітна плата вже може бути близько 10 тис. грн", - сказав Гройсман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку прем'єра, досягти рівня середньої зарплати в 10 тис. грн буде можливо, навіть якщо мінімальна зарплата не буде підвищена до 4,2 тис. грн.

"У чому питання підвищення мінімалки? Мінімалка залежить від розвитку національної економіки, вона повинна бути посильною для роботодавців. Окрім того, вона тягне за собою і бюджетні витрати. Це все повинно бути збалансованим. 3,2 тис. грн - це був наш чіткий розрахунок. Тому будемо йти далі. І як економіка буде реагувати, так ми і будемо рухатися далі", - додав він.

Гройсман наголосив, що виступає за те, щоб і мінімальна, і галузеві зарплати росли. "Сподіваюся на те, що ми зможемо це робити далі, але зараз можливості для такого рішення немає", - зазначив прем'єр.

Як повідомляли, в середині квітня Міністерство фінансів заявило, що не бачить можливості для перегляду розміру мінімальної зарплати в Україні до рівня 4,2 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram