ГоловнаЕкономікаФінанси

Шахраї запустили фейкову криптогривню

У прес-службі Нацбанку відхрестилися від eUAH.

Шахраї запустили фейкову криптогривню
Фото: bitcoinexchangeguide.com

Невідомі шахраї запустили фейкову криптогривню під назвою eUAH. Видання LIGA.net пише, що інформація про неї з'явилася напередодні на одному з провідних ресурсів про криптовалюти.

Сайт проекту eUAH був зареєстрований недавно - 16 березня. Імена його творців невідомі. В описі сказано, що ініціатором випуску криптогривні є українські держоргани: Держагентство з питань e-government, Нацбанк і Мін'юст.

У плані вказано, що Україна збирається випустити на Ethereum 50 млн токенів, з яких 5 млн - у вільному обігу. У ініціаторів проекту є навіть White paper, за оформлення дуже схожий на звичайні презентації Нацбанку. Там сказано, що у 2019 році нова електронна гривня вже працюватиме в усіх сферах економіки і на неї припадатиме до 15% всіх платежів у країні.

Однак у прес-службі Нацбанку відхрестилися від eUAH. У відомстві уточнили, що їх пілотний проект створення національної грошової одиниці України в цифровій формі з використанням технології Blockchain зараз у стадії розробки й аналізу. "Він не виноситься на широкий загал і здійснюється на умовах волонтерства", - уточнили у відомстві.

Радник голови Держагентства з e-government Костянтин Ярмоленко вважає, що творці eUAH - шахраї. За його словами, їхня мета - зібрати кошти з довірливих користувачів під виглядом державного ICO і зникнути.

Нагадаємо, 11 січня 2018 року Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України провів засідання, присвячене ринку криптовалют. На ньому було прийнято рішення, що держава повинна заборонити неконтрольований обіг криптовалют на території України.

Було прийнято рішення створити робочу групу з представників НБУ, Мінфіну, НКЦПФР, СБУ, Нацполіції, Держфінмоніторингу, ДФС, Держспецзв'язку. Вона повинна напрацювати нормативно-правові пропозиції для врегулювання питання криптовалют; визначити регулюючий орган; порядок моніторингу транзакцій і ідентифікації операцій; порядок оподаткування доходу від операцій з криптовалютами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram