ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС пообіцяв допомогти Україні з виконанням рішень Стокгольмського суду

"Транзит важливий для України в частині доходів, але він важливий і для ЄС".

ЄС пообіцяв допомогти Україні з виконанням рішень Стокгольмського суду
Фото: Liga.net

Європейський Союз допомагатиме Україні з виконанням рішень Стокгольмського арбітражу, які стосуються транзиту і постачань російського газу.

Про це заявив голова директорату Європейської комісії з енергетики Домінік Рісторі, пише

"Інтерфакс-Україна".

"Транзит важливий для України в частині доходів, але він важливий і для ЄС у контексті диверсифікації шляхів постачання", - сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

"Ми будемо допомагати Україні з виконанням рішень Стокгольмського арбітражу. Також будемо допомагати Україні під час проведення переговорів щодо

транзиту після завершення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом", - додав Рісторі.

Він також підкреслив, що проект розширення російського газопроводу "Північний потік" в обхід України суперечить політиці диверсифікації джерел і маршрутів постачання газу.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні минулого року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу (це рішення також оскаржене "Газпромом"), тож "Нафтогаз" мав отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди 2019 року транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу yf рік або платити за недопостачені обсяги.

Росія із цим рішенням не погодилася і

подала скаргу у шведський Апеляційний суд округу Свеа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram