ГоловнаЕкономікаФінанси

Іонова: Україна повинна ініціювати засідання Єврокомісії про неприпустимість "Північного потоку-2"

Найближчим часом очікується спільна заява енергетичних міністерств України та Литви.

Іонова: Україна повинна ініціювати засідання Єврокомісії про неприпустимість "Північного потоку-2"
Мария Ионова
Фото: Макс Требухов

Україна повинна ініціювати термінове засідання з Європейською комісією про неприпустимість будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це на засіданні заявила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, нардеп фракції БПП Марія Іонова, передає кореспондент LB.ua.

"Наш комітет готує нову постанову про заяву Верховної Ради і звернення до європейської спільноти і парламентів про неприпустимість будівництва «Північного потоку-2». Наша позиція повинна бути грамотно юридично виписана, відповідно до конкретних статей Угоди про асоціацію з ЄС, щоб максимально посилити позицію України для запобігання реалізації цього проекту, що загрожує не тільки економічно, а й безпеці всього регіону", - заявила вона.

За її словами, Україна і Єврокомісія, згідно зі ст.274 Угоди про асоціацію з ЄС, повинні невідкладно провести спільні переговори і засідання щодо неприпустимості будівництва "Північного потоку-2". Ці позиції повинні бути враховані і будуть прописані в новій постанові парламенту.

У відповідь заступниця міністра енергетики Наталія Бойко зазначила, що парламент може прийняти чергове звернення. Міністерство також веде роботу в цьому напрямку. Найближчим часом очікується спільна заява енергетичних міністерств України та Литви про загрози "Північного потоку-2".

"Ми сподіваємося, що це звернення посилить нашу позицію. Але щодо наслідків - це ми зможемо побачити тільки на практиці", - сказала вона.

За її оцінками, на цей момент жодні декларації не зупиняють "Газпром" на шляху реалізації цього проекту.

Нагадаємо, 21 березня Комітет Ради з питань закордонних справ рекомендував парламенту прийняти звернення про неприпустимість будівництва газопроводу "Nord Stream-2". Проект документа передали в Комітет з євроінтеграції для доопрацювання.

Газопровід Nord Stream-2 пройде по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його довжина складе більш ніж 1,2 тис. км. Передбачається, що пропускна здатність газопроводу складе 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Партнери по проекту: "Газпром", Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії - BASF і Uniper.

У листопаді минулого року в Данії було ухвалено закон, який дозволить заборонити прокладання "Північного потоку-2" через її територію. Проти будівництва газопроводу також виступає Польща.

27 березня стало відомо, що компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво і експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" в німецькій виключній економічній зоні. Напередодні США повідомили компанії, які працюють із "Північним потоком-2", про загрозу санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram