ГоловнаЕкономікаФінанси

Фінансова поліція повинна складатися зі 100% нових облич, - Журжій

"Інакше про реформу можна буде забути".

Фінансова поліція повинна складатися зі 100% нових облич, - Журжій
Андрей Журжий
Фото: Макс Левин

Однією з умов створення органу, який буде займатися фінансовими розслідуваннями, є стовідсоткова заборона колишнім працівникам економічних підрозділів працювати в ньому.

Таку думку висловив Андрій Журжій, перший заступник голови комітету податкової і митної політики, автор законопроекту №8157-1 «Про Національне бюро фінансової безпеки» на круглому столі, присвяченому темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Перше дуже важливе - це нові обличчя. Я кажу про 100% заборону колишнім співробітникам економічних підрозділів брати участь у конкурсі. Не 10, не 20, не 50 на 50. Стовідсоткова заборона. Ми не маємо права перенести цей досвід, на мій погляд, глибоко злочинний - заробляння на бізнесі, в будь-який новий орган. Якщо це станеться, можна забути про реформу", - підкреслив Журжій.

По-друге, цей орган повинен бути створений у структурі Кабінету Міністрів і координуватися через Міністерство фінансів. За словами нардепа, це поширена світова модель.

"По-третє, ми повинні чітко вказати в законі, що економічні підрозділі СБУ, Нацполіції і податкова міліція ліквідуються. Не колись там окремим рішенням, а зараз. Справи повинні бути закриті або передані новому органу. Я цього не бачу в тексті основного законопроекту (розробленого Комітетом з питань податкової та митної політики, - ред.). Зараз ризик полягає в тому, що податкова міліція просто отримає новий посилений статус", - підсумував Журжій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram