ГоловнаЕкономікаБізнес

"Турбоатом", ЗТМК і майже всі ТЕЦ виключені з приватизаційного списку на 2018 рік

Залишаються ОПЗ, "Сумихімпром", ЗАлК і "Центренерго".

"Турбоатом", ЗТМК і майже всі ТЕЦ виключені з приватизаційного списку на 2018 рік
Фото: stroyobzor.net.ua

Фонд державного майна переглянув список об'єктів на приватизацію, виключивши з нього цілу низку підприємств.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", більше не планується продаж 75,22% акцій "Турбоатома", 51% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату, 50% акцій "Азовмаша", 40% акцій "Світу ласощів". З чотирьох запланованих до продажу ТЕЦ залишилася тільки Миколаївська. Також виключені контрольні пакети акцій п'яти обленерго, блокуючі пакети акцій трьох обленерго і "Донбасенерго".

В оновленому переліку в групі найбільших об'єктів, що підлягають приватизації в поточному році, залишилося тільки чотири позиції: 99,567% акцій Одеського припортового заводу, 99,995% - "Сумихімпром", 68,009% - Запорізького алюмінієвого комбінату і 78,29% - "Центренерго". За умови схвалення урядом умов продажу виставляння перших трьох на конкурс заплановано на травень, "Центренерго" - на червень.

Водночас до списку включені блокпакети по 25% акцій "Нафтохіміка Прикарпаття" і "Нафтопереробного комплексу "Галичина", а також 100% "України туристичної" і 76,7588% акцій Херсонського бавовняного комбінату.

Настільки суттєве скорочення списку найбільших об'єктів для приватизації в 2018 році пов'язане з тим, що лише зазначені об'єкти підпадають під перехідні положення нового закону про приватизацію. У Фонді пояснили, що додатковий список об'єктів з активами понад 250 млн грн для продажу в цьому році буде затверджений урядом.

Нагадаємо, держбюджет-2017 передбачав 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму - 3,05 млрд грн - Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група СКМ Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Держбюджет-2018 передбачає надходження від приватизації в розмірі 21,3 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram